Újabb incidens a két héttel ezelőtti szoboravatás után

Leöntötték Esterházy János kassai mellszobrát

Kassa. Vörös festékkel öntötték le szombaton Esterházy János kassai mellszobrát és annak talapzatát. Két héttel ezelőtt a szobor felavatását is botrányos jelenetek tarkították.

(A szerző felvétele)

MARSOVSZKY MIKLÓS

 

Nem csitulnak az indulatok Esterházy János kassai mellszobra körül. Lantos Györgyi alkotását március 14-én leplezték le a Major család tulajdonában lévő Csáky–Dessewffy palota udvarán.

A szobrot szombatra virradóra ismeretlen tettesek vörös festékkel összekenték. Információink szerint még nem született feljelentés az ügyben. Az MKP sajtóközleményben ítélte el az akciót. „Az ilyen vandalizmust az a történelemferdítő nacionalizmus eredményezi, amelyet ma Szlovákiában sokan hirdetnek. Ez gátolja a szlovák–magyar megbékélést és a közös utak keresését” – áll a lapunknak küldött állásfoglalásban.

Már a szoboravatást is incidensek kísérték, egy maroknyi társaság a palota kerítésén kívül szlovák bekiabálásaival zavarta meg az ünnepséget, majd Peter Kalmus szobrász vécépapírt tekert a szobor fejére. Ezután a szervezőkre is rátámadt, amit dulakodás, tettlegesség követett. Kalmus a történtek után áldozatként állította be magát, ám a rendelkezésre álló videofelvételek tanúsága szerint ő volt a támadó.

Az ünnepséget követően három miskolci fiatalt vettek őrizetbe. Kettejük ellen a náci szimbólumok viselése miatt indítottak eljárást a szlovák hatóságok, mindketten szabadlábon védekezhetnek.

Címkék 

Ajánló