Gorka Sebestyén új jobboldali politikai tömörülést hoz létre Magyarországon

Három pártra bomlik fel Orbán Fidesze?

Budapest. Új jobboldali párt alakul Magyarországon, amely a Fidesszel szemben határozza meg magát, valódi jobboldali politikára törekszik, s amely néhány fideszesre, például Áder Jánosra is számít.

Budapest. Új jobboldali párt alakul Magyarországon, amely a Fidesszel szemben határozza meg magát, valódi jobboldali politikára törekszik, s amely néhány fideszesre, például Áder Jánosra is számít. Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő, a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet igazgatója jelentette be, néhány héten belül megalakul a jobboldali, szabadelvű párt. Gorka kifejtette, a Fideszen belül egyértelműen elkülöníthető három érdekcsoport. Az egyiket Orbán Viktor és Simicska Lajos, az adóhatóság volt igazgatója képviseli, a másik a Schmidt Mária és Stumpf István nevével fémjelzett csoport, a harmadik (Gorka szerint leggyengébb csoport) Pokorni Zoltán és a vele szimpatizálók köre.

Az elmúlt hetekben egyre kuszább helyzet alakult ki a Fidesz – Magyar Polgári Párt háza táján. Január 15-én a Magyar Nemzet egy publicisztikában támadta meg Schmidt Máriát, Orbán Viktor egykori főtanácsadóját azzal, hogy a Terror Háza Múzeum igazgatója új párt létrehozását tervezi. Az érintettek akkor cáfolták a cikk állításait. A „Schmidt Mária ante portas?” című publicisztika nagy vihart kavart. Az írás szerint az igazgatónő fideszes politikusokat és „nagytőkéseket” keresett meg az elmúlt hónapokban egy új párt megalapításának szándékával. Előbbiek között Áder János, utóbbiak között pedig Csányi Sándor OTP-elnök és Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos neve is felmerült. Schmidt Mária – aki közleményben utasította viszsza az állításokat – egyébként az írást szignáló, újságírói körökben ismeretlen Horváth Zsoltot nyilvános vitára szerette volna kihívni, ám a Magyar Nemzet beismerte, Horváth ezen nem tud megjelenni. A napilap tavaly májusban egyébként már közölt egy cikket, az ugyancsak ismeretlen (és feltehetően nem létező) egyetemi hallgató, Egei Antal tollából, amely Pokornit támadta.

Schmidt Mária: cui prodest?

Budapest. A Schmidt Mária pártalapítási szándékait boncolgató szöveg sokak szerint Orbán Viktornak állt érdekében: a pártelnök párton belüli riválisainak kívánt üzenni. A Political Capital elemzése azonban más véleményt fogalmazott meg. A cikk megjelenése óta eltelt időszak nemhogy megszilárdította, hanem inkább csak még jobban megkérdőjelezte az Orbán-hegemóniát a Fideszen belül. Napokig éltek például olyan találgatások, melyek szerint Orbán Viktor 2010-ben már a kereszténydemokraták vezetőjeként indul a parlamenti választásokon. (ktn)

Ajánló