Viselkedészavar

Miért? jeligés levélben egy pedagógus azt kérdezi, hogyan kezelje osztályában a hazugságot, mivel az utóbbi időben szinte rendszeressé vált az iskolájukban, és komoly problémát jelent a többi kollégának is.

A hazugság a többi viselkedészavarral (pl. lopás, csavargás stb.) együtt ma az egyik legkomolyabb problémája a nevelési-oktatási folyamatnak. Értékzavaros világunkat sok esetben a pszichopátiás (szélhámos) személyiségek irányítják (eléggé hangos a média az utóbbi évek politikai-gazdasági botrányaitól), akikkel nem nehéz azonosulni, különösen az azonosulási forradalmát élő serdülőnek. Úgy gondolom, hogy először tisztázni kell, mikor hazugság a hazugság, vagyis mi a hazugság ismérve. A hazugság az, ha a gyermek szándékosan akarja megtéveszteni pajtásait, tanárait, szüleit. A hazug gyermek megtörtént eseményeket ferdít el, hogy ezzel a maga javára, vagy mások kárára új helyzetet teremtsen. Az igazi hazugság szándékos megtévesztés. Ennek többféle indítéka lehet. ĺgy találkozhatunk félelemhazugsággal, amely a leggyakoribb jelenség: a gyermek azért hazudik, mert fél a büntetéstől. A szükséghazugság akkor alakul ki, ha a gyermek képtelen az igazat megmondani, de nem tud kitérni a válaszadás elől, pl. az egyik szülő érdeklődik a gyermeknél a másik szülő viselkedéséről, és ő ezt nem mondja meg. Megtörténik, hogy az elemi kielégítetlen szükségletek rábírják a gyermeket a hazugságra, pl. könyvre kér pénzt, de mozira költi, mert otthon nem kap. Találkozhat a pedagógus mentő hazugsággal olyan esetekben, amikor jó barátok egymást a bajból akarják kimenteni, és ezért nem mondanak igazat. A sikertelen kudarcokat elszenvedett gyermek sokat hazudik, ezt vágyhazugságnak hívjuk, egyébként ez a gyermek nem csak másoknak hazudik sokat, hanem önmagának is. Léteznek bosszúálló hazugságok, amikor az egyik gyermek a másikat rossz színben akarja feltüntetni. Ha a pedagógus, vagy szülő rájön a hazugság okára, akkor az okozati tényezők megszüntetésére kell törekedni. Főleg az igazmondás, a hazugság és a rágalom fogalmainak meghatározására, vagyis az általános erkölcsi normák kialakítására kell törekednie, különösen akkor, ha a szülők pozitív modellje nem tanította meg erre a gyermeket.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?