Vesztes helyzetben a Barrandov

<p>Már Írország, sőt a németek és a franciák is jobb körülményeket képesek teremteni az amerikai filmeseknek, mint a csehek, akik a kilencvenes évek második felében, sőt még azon túl is, egészen 2006-ig „közép-európai paradicsomot” biztosítottak Hollywood számára.</p>

A helyzet akkor romlott el, amikor kiderült: Csehország – Romániával vagy Magyarországgal ellentétben – nem kínál adókedvezményeket a filmeseknek. Hol vannak már azok az idők, amikor Tom Cruise a Mission: Impossible-t, Liam Neeson A nyomorultakat, Milla Jovovich a Jeanne D’Arcot, Heath Ledger a Lovagregényt vagy Johnny Depp A pokolbólt forgatta Prágában? Jackie Chan és Owen Wilson mögött a cseh főváros Londonná változott a Shanghai lovagokban, Hugh Jackmant a Van Helsing, Matt Damont a Grimm testvérek, Daniel Craiget a Casino Royale, Angelina Jolie-t a Wanted kötötte Prágához.

Mindez már a múlté. Szép időket idéző, nagy költségvetésű produkciók emléke a Barrandov műtermeiben. A számok önmagukért beszélnek. Tavaly – hosszú évek után először – több pénz fogyott cseh filmre, mint amennyi a külföldi produkciókból befolyt az állam kasszájába. 2002-ben és 2003-ban 7 milliárd cseh korona volt az amerikai filmekből nyert tiszta bevétel, de tavaly már kevesebb, mint ennek a fele.

„Prága az amerikai stábok Mekkája volt pár évvel ezelőtt – írta nemrég a Wall Street Journal. – Tavaly azonban már csak 40 millió dollárt fizettünk nekik, szemben a hat évvel ezelőtti 270 millióval.”

Jasmine Torbati, a Barrandovon székelő Centralscope szóvivője szerint ebben az évben csak a Red Tails (Vörös farkak) című, George Lucas vezényelte háborús film felvételei zajlottak egy prágai stúdióban. Lucas és producere a Csillagok háborúja televíziós változatát is szívesen forgatta volna Csehországban, ám az üzlet végül mégsem köttetett meg, mert a cseh állam támogatása nélkül túl nagyok lettek volna a sorozat költségei. Pedig ahogy azt Rick McCallum, a Star Wars-filmek producere Karlovy Vary idei fesztiválján elmondta: a prágai forgatás során 100-150 millió dollárt hagytak volna Csehországban, s ami ugyancsak lényeges: mintegy ötszáz helybéli szakember számára biztosítottak volna több évre szóló munkát. A sorozat ugyanis négy esztendeig készül majd, de már szinte biztos, hogy valahol másutt, nem Bohémiában. Ott, ahol a megfelelő szakmai háttér mellett jelentős adókedvezményt is kínálnak a stábnak. Amire Csehországban továbbra is várni kell, bár a kormány már többször is ígéretet tett a befektetési törvény módosítására, azon belül pedig a külföldi filmekre vonatkozó szabályok felülbírálására.

Írország a költségek 28 százalékát fizeti vissza a stáboknak, Magyarország 25, Málta 22, Németország és Franciaország pedig 20 százalékkal enyhíti a forgatás költségeit. Nem véletlen tehát, hogy Leonardo DiCaprio, Woody Allen és John Travolta új filmjei mögött a franciák állnak. A Magyarországon forgatott Hellboy 2-höz cseh szakembereket hívtak az amerikaiak. Ez is meglepő. Magyarországon nincsenek jelesül képzett, tapasztalt filmesek? Vagy igen, csak már kihalófélben?

Szeptembertől a Barrandovon is változott a helyzet. Mivel a külföldi forgatócsoportok máshol keresnek helyszíneket, a cseh filmesek előtt nyitnak kapukat. Amit eddig nagy áron kínáltak, azt most olcsóbban ajánlják fel a hazai stáboknak. A szolgáltatások ára jelentősen lezuhant. Ha az ország legnagyobb filmgyára életben akar maradni, most jó ideig otthoni produkciókban kell gondolkodnia.

Vagy koprodukciókban.

Olyanban, mint a bemutatóra váró Libuše hercegnő, Constantin Werner amerikai-cseh összefogással készült, fantasy elemekkel dúsított történelmi kalandfilmje. A két évvel ezelőtt mindössze 1 millió euróból forgatott kosztümös produkció Franz Grillparzer, Clemense Brentan és Alois Jirásek írásai alapján készült a VIII. században élt szláv királynőről, aki természetfeletti erejének köszönhetően sok mindent előre látott, és a kulturális változások nyugtalan időszakában megalapított egy modern várost – Prágát. Uralkodását két gyönyörű lánytestvére és egy amazonokból alakult hadsereg, később pedig szerelme, a karizmatikus Přemysl segítette. A film címszerepét az apai ágon párkányi származású amerikai színésznő, Winter Ave Zoli alakítja, szerelmét, a parasztból lett királyt pedig a New Yorkban élő magyar színész, Csaba Lucas.

A prágai bemutató időpontja október 15.

Hogy lesz-e folytatása a történetnek, azt az amerikai filmesek is kíváncsian várják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?