Veszni látszó szépirodalom

Dunaszerdahely. Péntek délután tartotta ünnepi tanévnyitó ülését a Katedra Társaság, melynek fő témája a házi olvasmányok szerepe és helye az olvasóvá nevelésben volt.

Dunaszerdahely. Péntek délután tartotta ünnepi tanévnyitó ülését a Katedra Társaság, melynek fő témája a házi olvasmányok szerepe és helye az olvasóvá nevelésben volt. A társaság a következő állásfoglalást szövegezte meg:

Az utóbbi évtizedek jelentős változásokat hoztak életünkbe, leginkább az ifjú nemzedék értékrendjébe. A korábbi írásos-nyomtatott média jelentősége csökkent, egyre inkább a vizuális-digitális eszközök térhódításának vagyunk tanúi. Egyre kevesebb könyvet olvasnak diákjaink, a szépirodalom fokozatosan veszíti el, ha nem is vezető, de meghatározó szerepét. Ezekkel a tényekkel a tanárnak is szembesülnie kell. Ha a házi olvasmányoknak helyet és szerepet szánunk a továbbiakban is az olvasóvá nevelés folyamatában, akkor radikális szemléletváltásnak kell bekövetkeznie.

A klasszikus értelemben alkalmazott kötelező olvasmányok nem töltik be küldetésüket. Az olvasási kedv felkeltése érdekében nyitottabbá kell válniuk a pedagógusoknak: igyekezzenek a tanulók számára a témájukban fényévnyi távolságra levő „kötelező” művek olvastatása mellett a kortárs írók alkotásait (is) felfedezni, felfedeztetni! A terjedelmes, több száz oldalas regények helyett a tanár ajánljon inkább novellákat, elbeszéléseket – ezek segítségével is megismerkedhet a tanuló a kor hangulatával, az alkotó stílusával, írásművészetével!

Alkalmazzuk a szabad műválasztás elvét! Sőt paradigmaváltásra is szükség van, hiszen századunk irodalmi, művészeti kultúrája nagyon befolyásolja a ma emberének értékítéleteit, mivelhogy ezek a klasszikus, a modern, az avantgárd s a populáris kultúra ötvözetéből, átfedéseiből állnak össze egésszé. A tanár legyen nyitott – a posztmodern, sőt a populáris irodalom befogadásától, ajánlásától se zárkózzék el. Alkalmazza a szabad műválasztás elvét! A tanári módszerek megválogatásában fontos a kreatív, rugalmas hozzáállás, valamint a pedagógus személyes példamutatása. A házi olvasmányok fogalma ne szűküljön le a szépirodalomra: tény- és ismeretterjesztő irodalom is szerepeljen az olvasásra ajánlott művek listáján. A magyartanár a művek elemzésekor ügyeljen arra, hogy ne vesszen el az esztétikum, a mű esztétikai-etikai értékhordozói töltsék be küldetésüket.

A magyar nyelv és irodalom tanterve sürgős reformra szorul! Tudatosítani kell, hogy az olvasás megszerettetésében a tanár mellett a szülőkre is meghatározott szerep hárul. A cél érdekében a szülőknek a pedagógusokkal karöltve kell fáradozniuk, hogy a felnövekvő generáció könyvet szerető nemzedékké váljon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?