Kultúra
(Fotó Bornai Tibor Facebook-oldaláról)

Végre megzenésítették a Tervezett hiánycélt

MTI

2018. január 18. 09:46

Budapest | Tervezett hiánycél címmel jelentette meg új albumát Bornai Tibor. A KFT együttesből is ismert zenész elmesélte, miért írt dalokat szürke és unalmas gazdasági szakkifejezésekből.

„Szinte naponta fejbe vágnak minket olyan kifejezésekkel, amelyeknek első hallásra se füle, se farka, és később sem gondolunk bele igazán abba, mit is jelenthetnek, holott életünk részévé válnak. Egy lépést hátrálva a dologtól ez viccesnek tűnt, összegyűjtöttem egy csokorra valót és megpróbáltam belőlük dalt írni. Játszottam egyet a szövegekkel és a zenékkel is, szórakoztam egyet a magam módján” – mondta Bornai Tibor.

Az államadósság belső finanszírozása, a Derivatív üzlet, a Konzisztens jogharmonizáció és a Munkanélküliségi ráta is dal lett.

A dalszövegek persze alapvetően hétköznapi témákról, szerelemről, bánatról szólnak.

„A meghökkentő dolgok dalszövegbe emelése régóta izgat. Még a hetvenes években sokszor előfordult, hogy egy kocsmaasztal mellett játszottunk hárman Laár Andrással és az azóta elhunyt Orosz Barna barátommal. Cetliket tettünk magunk elé, megadtunk egy akármilyen címet, majd írtunk rá egy versikét. Nagyon szórakoztató volt, akárcsak a mostani szövegírás” – jegyezte meg.

Bornai Tibor első szólólemeze, az Átvitt étterem éppen negyedszázada, 1993-ban jelent meg. Az albumot azóta sem nyomták újra, gyakorlatilag beszerezhetetlen, CD-n egy népszerű nemzetközi zenei piactéren 89 dollárt, azaz csaknem 25 ezer forintot kérnek érte.

Bornai elmondta, azért kezdett szólólemezeket készíteni, mert a KFT zenekar felfüggesztette a működését. Így készült el a Mágus (1995) és a Balatoni tél (1997) is, ám amikor a KFT visszatért, dalait az együttessel dolgozta ki.

Bornai Tibor az elmúlt néhány évben három lemezanyagot tett közzé a világhálón (Felébredt a tél, Gladiátor, Dobd el az agyad – ezek borítóin a zenész egy-egy festménye látható), amelyeken néhány új szerzemény mellett régebbi dalok újragondolt változatai szerepelnek.

Önnek ajánljuk