Utolsó barangolás Kubában

Matanzas után bebarangoljuk Kuba további három tartományának számunkra egyelőre ismeretlen tájait. Első utunk Las Vilas tartományba, majd pedig annak székhelyére, Santa Clarába vezet.

Matanzas után bebarangoljuk Kuba további három tartományának számunkra egyelőre ismeretlen tájait. Első utunk Las Vilas tartományba, majd pedig annak székhelyére, Santa Clarába vezet. Mivel a tartomány az ország egyik jelentős dohány-, valamint lentermelő vidéke, a városban több, főként dohányfeldolgozó, rost- és zsákkészítő üzem működik. Ugyancsak híres a város egyeteme. Utunk Trinidad városába vezet tovább, ahol lényegében a XVIII. század elején megállt az élet. Amikor azonban jó ötven évvel ezelőtt építészek, művészek és írók újra felfedezték ezt a tetszhalálba merevedett kis műemlékvárost, szinte máról holnapra idegenforgalmi nevezetesség lett belőle. S valóban méltán, mert máig megőrizte a gyarmatosítás idejében kialakult arcát. Földszintes házai kitűnnek földig érő, remekbe kovácsolt, vasráccsal védett ablakaikkal, míg a Brunet-palota erkélyéről nagyszerű kilátás nyílik úgyszólván az egész városra, ahonnan megcsodáljuk paulai Szent Ferencnek csaknem 250 éves barokk templomát egyszerű, szép harangtornyával, s később főoltárán a Tengerészek Madonnájának szobrát szemléljük meg áhítattal.

Felejthetetlen élmények birtokában érkezünk meg Camagüey tartományba, melynek kiváló minőségű vörös termőföldjeit cukornádültetvények lepik el. Amint megtudjuk, a tartományban mintegy hétszázezer hektárnyi területen folyik a cukornádtermesztés, aminek köszönhetően évente 1,3–1,5 millió cukrot gyártanak a tartomány 24 cukorgyárában. Természetesen vendéglátóink jóvoltából nem mulasztottuk el legalább nagy vonalakban áttekinteni a nádcukor gyártásának fortélyait sem, amit természetszerűen egy szerény kis vendéglátással egybekötött beszélgetés követett. Ennek keretében megismerkedtünk a dolgozók finoman szerénynek mondható életkörülményeivel. További utunk során viszont sovány talajú legelőkön haladtunk keresztül. Ez a terület ma is az állattenyésztés, nevezetesen a szarvasmarha-tenyésztés legfontosabb centruma Kubában. A reggeli és a késő délutáni órákban valóságos forgalmi akadályokat jelentettek az úton hajtott gulyák, amelyeket hosszú, karikás ostorokkal felszerelt vaqerók irányítottak lóhátról. Ha netalán bekerültünk egy-egy ilyen impozáns lassúsággal haladó szarvasmarha-áradatba, mely néha több ezer állatból állt, a hajtók szolgálatkészen a kocsi elé lovagolva nyitottak utat a tumultusban.

Kubai barangolásunk végső célja az ország legnagyobb kiterjedésű tartománya, Oriente. Útközben figyelmünket a szebbnél szebb látványok egész sora köti le, nevezetesen a Rio Cauto szeszélyesen kanyargó völgye, a Sierra de Nipe 995 méter magas Pico Torqino felhőkbe burkolódzó csúcsa. Alig vesszük észre, s megérkezünk Santiago de Cubába, amely a tartomány székhelye, s egyben az ország legszebb fekvésű és történelmi eseményekben egyik leggazdagabb városa. Kikötőjének öble felett úgyszólván minden irányban magas hegyek zárják le a látóhatárt, s mintegy ölükben tartják a várost. Maga a város építészetileg sokkal egységesebb, mint Havanna, mindenütt a nemes vonalú spanyol koloniál stílus uralkodik. A főtéren álló Szent Mihály-bazilika homlokzatán felirat hirdeti, hogy 1516 óta áll itt ez a templom. Történelmi jelentőségét növeli az a tény, hogy ezen a helyen tett fogadalmat Herman Cortez, mielőtt elindult meghódítani az azték birodalmat.

Aki Oriente tartományban barangol, az ellátogat Guantánamo városába, melynek közelében található az USA katonai támaszpontja. A város lakói szerint azonban emiatt el vannak zárva a tengertől, s így lényegében megszűnt a kereskedelem és kevés a munkalehetőség. A férfiak másutt keresnek munkát, a fiatalok szintén elmennek, s a legtöbb esetben vissza se jönnek, így aztán sorvad, pusztul a város. Jóllehet a környezet vonzó és kellemes, a hallottak után mégis kissé szomorkás hangulatban mondunk búcsút Oriente tartománynak és lényegében Kubának is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?