Újabb film a romagyilkosságokról a Berlinalén

Filmkocka a Genezisből
Berlin |

A 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Bogdán Árpád Genezis című mozifilmjét – a magyarországi romagyilkosságok témájából merítő alkotás világpremierje a nagy presztízsű Panorama Special válogatásában lesz február 18-án az alkotók jelenlétében.
 

Bogdán Árpád új filmje a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg. A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről. Bár hármuk útja sosem keresztezné egymást, a szereplők élete mégis összefonódik a tragikus események árnyékában. Ugyanakkor nem a bűntény az alkotás egyetlen fő motívuma: Bogdán filmje legalább annyira szól a generációs problémákról és a család fogalmáról. A Genezis szereplői az egyetemes emberi értékek – az életbe vetett hit, a szolidaritás, a felelősség – mentén döntenek a sorsukról, így lehetőséget kapnak az újrakezdésre, egy új életre.

A főszerepekben Cseh Anna Marie, valamint két amatőr színész, Csordás Milán és Illési Enikő Anna látható. A Genezis magyarországi díszbemutatója április elején a Titanic Filmfesztiválon lesz, április 12-től pedig országszerte vetítik majd a magyar mozik.

 

Bogdán Árpád színházi munkái mellett írással foglalkozik, verseket és forgatókönyveket is jegyez. Kétévesen állami gondozásba került, a Balatonberényi Nevelőotthonban nevelkedett – ebből a tapasztalatból merített első nagyjátékfilmje, az önéletrajzi elemekkel átszőtt Boldog új élet, mely 2007-ben nagy feltűnést keltett és három díjat is nyert a filmszemlén, később a Berlinalén elismerő oklevelet kapott, és Karlovy Varyban is vetítették. A Genezis a rendező második nagyjátékfilmje.

A 2008–2009-es, romák elleni támadássorozat alapján több film is született az elmúlt években. Fliegauf Benedek amatőr színészekkel leforgatott Csak a szél című drámája, amely egy roma család egyetlen fiktív nyári napját meséli el, 2012-ben Ezüstmedvét nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Hajdú Esztert pedig, aki az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmben az elkövetők büntetőperét dolgozta fel, szintén több rangos nemzetközi mustrán (például a londoni Open City Docson, a wiesbadeni goEast fesztiválon) díjazták.

 

(MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?