Kultúra

Tizenegy színnel egy űzött kiskamasz

Václav Marhoul kilenc Cseh Oroszlánnal díjazott, csaknem háromórás, fekete-fehér játékfilmje, A festett madár tavaly ősz óta nagy köröket tett a világban. Nyert Velencében és Kalkuttában, műsorára tűzte a berlini, chicagói, torontói, tokiói, helsinki, Sao Paoló-i, minszki és kairói filmfesztivál.
Szabó G. László

2020. augusztus 12. 18:00

ed
A rendező Václav Marhoul és a film gyerekhősét alakító Petr Kotlár. - Képarchívum

Jerzy Kosinski világhírű regényének cseh–szlovák–ukrán összefogásban készült játékfilmje után most újabb két órát tölthetünk a történettel. Másodjára viszont egy sodró erejű werkfilm által követhetjük nyomon a több nyelvre lefordított regény filmbeli alteregója, Josek, a tíz év körüli zsidó fiú emberfeletti küzdelmét az életben maradásáért.

A madár 11 színe című dokumentum nem más ugyanis, mint film a filmben. Szerencsésnek mondhatja magát, akit ez is megtalál, hiszen ritkán van lehetőségünk betekinteni egy ilyen nagy horderejű, kivételes képi világú alkotás kulisszái mögé. A két film együtt kis híján öt óra. Ehhez már csak a magyarul is megjelent regényt ajánlanám Gy. Horváth László megindító fordításában. Ez így együtt, a játék- és a werkfilm, plusz a könyv garantáltan maradandó élmény. 

Bár a regény nem mondja ki, hol, melyik országban játszódik a történet, konkrét utalásokat pedig a film sem tesz, Kosinski – saját történetének vallva a regényt – kimondatlanul is Lengyelország második világháborús arculatát festi le elénk. 

„1939 őszén, a második világháború első heteiben egy hatéves kisfiút, ezer és ezer más gyerekhez hasonlóan, egy távoli falu rejtekébe küldtek a szülei egy kelet-európai nagyvárosból.” – Ezzel a mondattal indítja megrázó történetét a szerző. A háború és a megszállás szörnyűségei közepette a szülők aztán elvesztik a kapcsolatot azzal a személlyel, akire a gyereküket bízták, a fiú pedig, akit bőrszíne miatt hol zsidónak, hol cigánynak néznek, a bestiális kegyetlenség legádázabb helyzeteit éli meg. És akkor sem lesz nyugta, amikor elcsitul a világ. A legnagyobb harcát ugyanis önmagával kell megvívnia. 

„Kilencéves voltam, amikor egy időre festett madár lehettem – szólal meg a werkfilm elején Petr Kotlár, a címszerepet alakító, ma már tizenkét éves, Český Krumlov-i kiskamasz. – A forgatás két éve alatt sok mindent megéltem, amit korábban nem ismertem.” És két órán át ő kalauzol végig bennünket a dokumentum tizenegy fejezetén, a forgatás helyszínein, bemutatva a film legfontosabb alkotóit.

Rögtön az elején Václav Marhoul, a rendező meséli el, mit érzett, amikor a lift felfelé vitte egy chicagói felhőkarcolóban, ahol a regény megfilmesítésének jogait kellett megszereznie. Kosinski ugyanis 1957-ben, huszonnégy évesen Los Angelesbe emigrált, és ott lett öngyilkos 1991-ben. 

„Azt hittem, kilöknek majd a tizenhetedik emeletről, aztán összekaparnak az aszfaltról, és urnában hazaküldenek Prágába.” Ennyire nem hitt abban, hogy sikeres lesz az útja. „Egyórás beszélgetés után megkaptam a jogokat.”

Később azt is elmondja a rendező, hogyan szeretett bele a regénybe, és hogy öt cseh és három amerikai dramaturg segítségével három évig írta a forgatókönyvet, de csak a tizenhetedik verzió alapján született meg a film. A címszereplő kiválasztásához nem tartott próbafelvételeket. Kedvenc városában, Český Krumlovban dolgozott a forgatókönyvön, vacsorázni mindig ugyanarra a helyre járt. Ott látta meg a vendéglőt üzemeltető házaspár nagyobbik unokáját, és rögtön megakadt rajta a szeme. Csodásan hegedült a fiú. „Úgy nézett ki, mint egy roma Franz Kafka.” Egy csónakkiránduláson tesztelte a gyereket, hogy megfelel-e a nem könnyű szerepre, de gyorsan le kellett mondania róla. Három nap után ugyanis kiderült, hogy hihetetlenül gátlásos, és olyan honvágy gyötörte, hogy egyetlen szó sem jött ki a száján. Így került a képbe, később pedig a filmbe a nála pár évvel fiatalabb öccse, aki megdöbbentő természetességgel mozog a kamera előtt. „Fotogén. Szép. Megejtő. Titokzatos.” Ezt Vladimír Smutný, a film operatőre mondja róla. „Okos, érzékeny, született tehetség – így a rendező. – Végig nagyon szerettem, de nem engedhettem őt egészen közel magamhoz. Tekintélyt kellett sugároznom felé, nehogy színészként elveszítsem őt.” 

Négy országban forgott a film. Csehországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Szlovákiában. Sivár, lehangoló tájakon, lápos vidéken, isten háta mögötti tanyákon, erdőben és Tallós mellett, a Kis-Dunán. 

Vojtěch Kopecký, a werkfilm alkotója a forgatási szüneteket használta fel arra, hogy megszólaltassa a színészeket, a stábtagokat, a díszlet- és jelmeztervezőt, a vágót, a hangmérnököt, a maszkmestert és másokat. Trükkökről hull le a lepel, nem egy illúzióval leszünk szegényebbek, amikor megtudjuk, hogyan állt össze egy-egy hajmeresztő jelenet. De ámulunk és bámulunk, amikor kiderül: Petr Kotlár valóban befeküdt a sínek közé, és tényleg áthajtott felette egy hosszú szerelvény. Igaz, két kaszkadőr vigyázott rá, nehogy közben megmozduljon, de akkor is! Óriási bátorságról és szakmai odaadásról ad tanúbizonyságot a fiú. Olykor persze félt és remegett. Például, amikor egy (tőzeggel és reszelt sárgarépával teli) szennygödörbe dobják őt, vagy amikor a lábánál fogva akasztja fel a szadista parasztembert alakító Julian Sands, hogy nem kis kéjjel kínozhassa. Vagy amikor a jéghideg vizű patakban állva kell az ingét kimosnia. Vagy amikor Tallósnál egy farönkbe kapaszkodva sodorja őt a Kis-Duna. Dacos is volt néha. Megunta a forgatást. Lelkileg teljesen elfáradt. Másfél évre ragadták ki az életéből, nem láthatta a barátait, az osztálytársait. Végig felnőttek közt, sokszor nehéz körülmények között kellett léteznie. És nyomot hagyott rajta nem egy jelenet.

Szövegből nagyon kevés hangzik el a játékfilmben. Az is egy egészen szokatlan, a történethez kreált „újszláv” nyelven. A rendező ugyanis nem akarta, hogy nemzetiségileg azonosíthatók legyenek a filmbeli figurák, ezért egy neves nyelvészprofesszor formálta meg a mondatokat.

Václav Marhoul mosolyogva sorolja azokat az sms-eket, amelyeket a forgatás több hónapos szünetében Petr Kotlártól kapott. „Rendező úr, találjon új bohócot.” „Rendező úr, már nem fogok játszani a filmben.” „Rendező úr, levágatom a hajam, és úgy, ahogy nekem tetszik.” A leállás hónapjaiban ugyanis torzonborzra kellett növesztenie a haját, mert a soron következő jelenetekben a fiúcska már vadócként él az erdőben. A lázadás oka az volt, hogy az iskolatársai kinevették őt az időközben megnőtt, szénaboglya formájú frizurája miatt. A négy hónapos forgatási szünet idején csak a rendező nem pihent. Húszmillió cseh koronát kellett szereznie, hogy folytatni tudja a filmet.

Narrátorként is jelesre vizsgázik Petr Kotlár. Szépen, érthetően, a forgatáson megélt érzelmeit pontosan megidézve mondja a képsorok alá mindazt, amit a nézővel neki kell közölnie. 

Száz napig forgott a film. Václav Marhoul tizenegy évet adott hozzá az életéből. Ezért lett tizenegy színe a madárnak és tizenegy fejezete ennek a páratlan dokumentumnak.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
terhesseg

Ismét két táborra szakadt a koalíció a körvonalazódó abortusztörvény miatt

Niklas-Wilson Sommer

22 éves hátvédet igazolt a DAC

allergia k

Ez a furcsa tünet is figyelmeztethet a parlagfű okozta allergiára

rendőrség illusztráció

Olyan részeg volt a kamionsofőr, hogy a szondát sem tudta megfújni

halál gyertya
Frissítve

Koronavírus: elhunyt a 41. beteg Szlovákiában

Nobel-díj

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.