Tanári diploma néptáncosoknak

A jó szándék megvan: a 2004/2005-ös tanévben kihelyezett képzést indít Pozsonyban a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF), mégpedig néptánc-pedagógia szakon.

Elsősorban az aktív néptáncosok és pedagógusok jelentkezését várjákIllusztrációs felvételElsősorban azok jelentkezését várják, akik aktív néptáncosok, s a jövőben is e téren szeretnének tevékenykedni, vagy pedagógusok, akik már most is csoportokat vezetnek, vagy művészeti alapiskolában tanítanak.

A négyéves (nyolcszemeszteres) képzés levelező tagozaton valósul meg, az elméleti és gyakorlati órák hétvégenként lesznek. A jelentkezők Budapesten tesznek felvételi vizsgát, s ott is államvizsgáznak, egyébként minden foglalkozás színhelye Pozsony, ahol természetesen a budapesti főiskola oktatói tanítanak. A Magyar Táncművészeti Főiskola szlovákiai partnere az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes, amely pozsonyi székházában meg tudja teremteni az oktatás gyakorlati, szervezési feltételeit. Az együttes azt is vállalta, hogy a jelentkezők számára felvételi előkészítőt szervez. Az MTF egyébként abban az esetben indítja el a pozsonyi képzést, ha akad megfelelő számú (20-25) jelentkező.

Gond azonban, természetesen, akad, mégpedig az anyagi fajtából. A tudás hatalom, a megszerzése pedig pénzbe kerül. Esetünkben – azaz az MTF kihelyezett képzésének esetében – egy szemeszter ára 90 ezer forint. Grendel Ágota, az Ifjú Szivek igazgatója hangsúlyozta, az öszszeg a mi viszonyainkhoz mérve nem kevés, de lehetőség lenne különböző pályázatok útján csökkenteni. Az egyetlen probléma, hogy nem létező tevékenységre nem kérhető támogatás. Marad tehát a tyúk és a tojás dilemmája: „Sokakban működik a beidegződés, hogy persze, szerezzetek pénzt, szervezzétek meg, azután mi elvégezzük és teszünk valamit. Pedig ez éppen fordítva működik: előbb be kell bizonyítanunk, hogy van reális érdeklődés a képzés iránt, csak utána tudunk különböző forrásokhoz folyamodni. Az Ifjú Szivek mindent megtesz annak érdekében, hogy a hallgatókra a lehető legkisebb anyagi teher háruljon, hogy az induláshoz szükséges kilencvenezer forint a továbbiakban jelentős mértékben csökkenjen. Most azonban kell 20-25 jelentkező, aki legalább az első lépést hajlandó megtenni: kifejezi abbéli szándékát, hogy ha elindul az oktatás, a részese kíván lenni. Amikor elbeszélgettünk a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőivel a szlovákiai esélyekről, megosztották velünk az Erdélyben szerzett tapasztalataikat. Néhány évvel ezelőtt ott is elindult egy hasonló kezdeményezés, de éppen a költségtérítés miatt csuklott össze. Bízunk benne, hogy nálunk ez nem történhet meg.”

Hégli Dusán, az Ifjú Szivek művészeti vezetője azt meséli, évtizedek óta mást sem hall a különböző folklórfesztiválokon, mint hogy hiányzik a képzés, a módszertani útmutatás... „Most kell a jövőre gondolni, noha ebben a pillanatban úgy tűnhet, idő előtt lépünk. De elég, ha a magyarországi gyakorlatra gondolunk. Ott hatalmas az érdeklődés a Táncművészeti Főiskola képzései iránt, rengetegen szeretnék megszerezni az oklevelet. Nagyon praktikus okok miatt: a művészeti alapiskolákban gomba módra szaporodnak a néptánc tagozatok, a néptánc az általános iskolák alaptantervében is szerepel, ennek következtében képzett pedagógusokra van szükség. Ránk néhány éven belül ugyanez vár. Tudják ezt a szlovák kollégáink is, most is akadna szlovák jelentkező, de nem tudjuk megoldani a képzését, mert az oktatás magyarul folyik. Hozzá kell tennem, talán egyszeri lehetőségről van szó: a Magyar Táncművészeti Főiskolán az a gyakorlat, hogy egy-egy helyszínen egy adott évben meghirdetik a képzést, s minimum négy évig, amíg az a csoport nem végez, ott nem szerveznek újabb évfolyamot.”

Az érdeklődők legkésőbb február másodikáig adják postára szándéknyilatkozatukat, az Ifjú Szivek címére. A formanyomtatványok letölthetők a táncegyüttes honlapjáról, bővebb tájékoztatást az Ifjú Szivek munkatársai nyújtanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?