Talányos ötvenkét év

Mondják (jó Will), mint e játszi dalom,
Ha játékban nincs király-szere ped,
Királyok kapnak társaságodon,
És király vagy a sokaság felett;
– írja az angol Terentiushoz John Davis 1621-ben kelt versében.

Mondják (jó Will), mint e játszi dalom,

Ha játékban nincs király-szere ped,

Királyok kapnak társaságodon,

És király vagy a sokaság felett;

– írja az angol Terentiushoz John Davis 1621-ben kelt versében. A színpadokat négy évszázada királyként uraló drámaíró élete körül elég sok a bizonytalanság, a csekély számú adatnak és feljegyzésnek betudhatóan. Ez természetesen kedvezett a „regényes” életrajzoknak, a legendaképz(őd)ésnek, de szerencsére akadtak olyan kutatók is, akik nem próbálták meg saját fantáziájukra hagyatkozva kitölteni a fehér foltokat. Ilyen Germaine Greer is. Szerinte a Shakespeare név a XVI. sz.-ban meglehetősen gyakori volt. A költő annak a John Shakespeare-nek volt a fia, akire egy 1556-os periratban kesztyűkészítőként hivatkoznak. „Gulielmus filius Johannes

Shakespeare”-t a stratfordi Szentháromság templomban keresztelték meg, 1564. április 26-án, s az ifjúról 18 éves koráig semmi biztosat nem tudunk. Darabjainak utalásai alapján valószínűsíthetjük, hogy legalább középiskolát végzett. 1582-ben a helyi lelkész különleges házassági kérelmet jegyzett be, „inter Willelmum Shaxpere et Annam Whateley”. Az okiratban pedig ez áll: William Shagspere és Anne Hathwey. A menyasszony, Ann Hathaway kb. 26 esztendős volt, a költő még nem volt 19. Hat hónappal később született meg első gyermekük, 1585-ben pedig ikreik születtek. Ezt követően csak feltételezéseink vannak arról, mihez fogott Shakespeare, a következő biztos pont, hogy 1592-ben már Londonban élt, és játszották darabjait. 1596-ban megvette apjának a rég áhított nemesi címet, de családjának férfiágon magva szakadt, 11 éves fia, Hamnet meghalt. A következő évben megvásárolta a mára zarándokhellyé lett New Place-t, egy nagy, tágas házat, ahol végnapjait is töltötte. 1599-ben, mikor a Theatre gerendáiból megépítették a Globe Színházat, Shakespeare már részvényesként jegyezte, a Lordkamarás Színészeinek tagja volt; s innen is „felfelé bukott”, 1603-ban, I. Jakab trónra kerülésekor a Király Színészei lettek. A társulat 1608-ban visszakapta a Blackfriars Színház bérleti jogát, ez már fedett színház volt, úri közönséggel. 1613-ban a VIII.

Henrik előadása közben egy vaktöltény tüzétől kigyulladt, és porig égett a Globe, de Shakespeare már nem vett részt az újjáépítésben, s végrendeletében sem nyilatkozott részvényeiről. Nem tudni, miért. A színházat 1614-ben újra felépítették, de ő már nem írt több darabot. 1616 márciusában módosította végrendeletét, s nem tudni, pontosan mikor és hogyan halt meg, április 25-én temették el. A hagyomány szerint 23-án, szent György napján született és halt meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?