Szimpózium egy Csehy-versről

Csehy Zoltán Cage Pozsony-ban című verséről rendez szimpóziumot a Fiatal Írók Szövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet hétfőn.Pozsony. A tanácskozás 16 órakor kezdődik az intézet székházában (Védcölöp utca 54.).

Csehy Zoltán Cage Pozsony-ban című verséről rendez szimpóziumot a Fiatal Írók Szövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet hétfőn.

Pozsony. A tanácskozás 16 órakor kezdődik az intézet székházában (Védcölöp utca 54.). A szimpózium első részében Borsik Miklós, Németh Zoltán és Székely Örs tart előadást a költeményről, ez után kerül sor Csehy Zoltán szerzői estjére Lesi Zoltán vezetésével, majd a résztvevők átvonulnak a Comenius Egyetem koncerttermébe a Camerata Zürich koncertjére (a hangverseny 19 órakor kezdődik).

A Fiatal Írók Szövetsége szimpóziumsorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadásoknak és a szerzőkkel folytatott beszélgetéseknek a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken adnak teret: Térey János Zártkert című versét például Vámospércsen, a Térey család egykori kertjében vették górcső alá, Lanczkor Gábor Ság-hegy verseit pedig a megbontott vulkánkráterben elemezték. A sorozat záró darabja a Cage Pozsonyban című Csehy-vers megközelítése.

Csehy Zoltán Homokvihar című nagyszabású verskötete számos zenei találkoztatás lehetőségét teremti meg: magába foglal operarecenziót, librettótöredéket, életrajz-fantáziát, akusztikus torzót, olyan költeményeket, amelyek zene és irodalom különnemű viszonyait és médiumait teszik témájukká. A szimpózium tárgyává választott hosszú költemény – a kötet egyik emblematikus darabja – John Cage amerikai avantgárd szerző utolsó (elképzelt) előadásán alapulva hoz létre egy tízperces „darabot”, amelyben nehezen dönthető el, hogy az előadás vagy az előadó utolsó tíz percét hallgatjuk / olvassuk el. A Cage Pozsonyban drámai, ugyanakkor játékos erővel szembesít a zeneiség és a színrevitel, a szórend és a szekvencialitás, az emlékezés és a zeneszerzés, az érzékiség és a testiség, a lejegyezhetőség és az előadhatóság kérdéseivel. „Ennek a műnek a partitúrája – figyelmeztet Csehy Zoltán verse – / konkrétan olyan / mintha lekottáznál egy bögre barackvirágot / vagy kiinnád az utolsó sziromig.” (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?