Szerencsés egyensúly

A Szőrös Kő címet viselő irodalmi és művészeti kéthavilap ötödik száma az ünnepek előtt, tehát piaci szempontból éppen jókor jelent meg, és a karácsonyi hangulathoz nagyon illik Daniel Brunovský címlapképe. Egyébként a neves szlovák festőművész-grafikus illusztrálta a lapot, a 72.

A Szőrös Kő címet viselő irodalmi és művészeti kéthavilap ötödik száma az ünnepek előtt, tehát piaci szempontból éppen jókor jelent meg, és a karácsonyi hangulathoz nagyon illik Daniel Brunovský címlapképe. Egyébként a neves szlovák festőművész-grafikus illusztrálta a lapot, a 72. oldalon, a képzőművészeket bemutató Szó-kép rovatban interjút is olvashatunk vele, az alkotóval Horváth Erika beszélget.

A folyóiratból (is) megtudhatjuk, M. Csepécz Szilviának új regénye fog megjelenni a közeljövőben. Az ebből vett részlet nyitja ezt a számot. A regényben a szerző megpróbál számot vetni a múlt rendszer történéseivel, a női főszereplő, Hanna szemszögéből. Persze nem szeretnénk csak erre az aspektusra redukálni a regényt, de egy részlet alapján nem akarunk találgatásokba bocsátkozni. A lapot sokáig főszerkesztőként jegyző Juhász Katalin hosszú hallgatás után újabb versekkel jelentkezik, érzésünk szerint ezek a Mentés másként című kötetének hangvételét folytatják. Bárczi Zsófiának nemrégiben jelent meg első novelláskötete, ebből olvashatunk a lapban három novellát. Z. Németh Istvánnak gyermekversei jelentek meg legutóbb, e lapszámban láthatóan nem ezek közül válogatott. Verseket olvashatunk még Haraszti Ágnes, Méry Mária, Dobry Judit és Haris Éva tollából; prózát Fister Mária Magdolna, Dömény Andrea, Karcagi Magyar Margit és Merényi Krisztián közöl.

A Gondolatnyi csend rovatban Huba Márk arról értekezik, milyen lehetséges alternatívák kínálkoznak a szövegközpontú interpretáció helyett. Sághy Miklós Wittgenstein metaforaelméletének változását követi figyelemmel. Benyovszky Krisztián a krimi tudora, erről két kötete is árulkodik. A lapban a cseh detektívtörténet néhány változatáról tartott előadásának nyomtatott verzióját olvashatjuk. Kelemen Zoltán Vajkai Miklós Egy köteg pénz című kötetét elemzi, kiemelve: a magány elfogulatlan és mesterkéletlen ábrázolása Vajkai Miklós művészetének legnagyobb erénye. (KL)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?