Kultúra

Szembenézés – csukott szemmel

Zsolna. | Az Oskár Čepan-díj idei jelöltjeinek kiállítását a zsolnai Új Zsinagógában tárták közönség elé. Ebben az évben hazai magyar képzőművész is van a díjra jelöltek között: a somorjai Németh Krisztián.
Tallósi Béla

2020. október 21. 18:36

kiállítás
A performance párbeszédkísérletének egyik fejezete (Richard Köhler felvétele)

A fiatal hazai képzőművészek (40 éves korig) támogatására alapított Oskár Čepan-díj ez évi jelöltjei Németh Krisztián (1983) mellett: Ludmila Hrachovinová (1984), Daniela Krajčová (1983) és Jozef Pilát (1992). 
A díj jelöltjeinek kiválasztásába is beleszólt a világjárvány: a díj 25 éves történetében a nemzetközi szakmai zsűri először döntött online értékelés és tanácskozás formájában. A döntéshez 36 fiatal művész portfólióját nézték át. 
A zsűri a jelöltek kiválasztása során a művészi következetesség, a kidomborodó alkotói ambíció, a humor, valamint a felfedezés szándékának a meglétét kereste az alkotók eddigi munkásságában, ami azt is jelenti, hogy ezek az ismérvek jellemzően ott vannak közös zsolnai kiállításukon. A kiállítás kurátora, Viktor Čech a négy fiatal művész közös vonásaként azt emelte ki, hogy különféle eszközökkel és módokon – performance-kapcsolat, meglepő dimenziók, tapasztalatmegosztás révén – valamennyien arra törekszenek, hogy intenzívebbé tegyék a kommunikációt a nézővel. 
A kiállítás december 6-ig tart, de a győztes nevét már november 13-án bejelenti a zsűri, a tervek szerint remélhetőleg (ha a járványügyi helyzet is úgy akarja) személyesen, tagjai ugyanis erre a napra tervezik a kiállítás meglátogatását. A díjazott nemcsak anyagi támogatásban részesül, hanem a Residency Unlimited program keretében rezidensként két hónapig alkothat New Yorkban. Idehaza pedig önálló kiállítás megrendezésére kap lehetőséget.
„A díjra jelölést az eddigi munkásságomra kapott pozitív visszajelzésként értékelem. Azt jelzi, hogy a zsűrit nem hagyta hidegen az, amivel foglalkozom s amilyen témák érdekelnek. Erős löketet ad, arra ösztönöz és biztat, hogy az alkotói út, amelyet képzőművészként választottam, helyes, és érdemes folytatnom a továbbiakban is” – mondta megkeresésünkre Németh Krisztián. Aki azt is kifejette, hogy az Oskar Čepan-díj bejelentését megelőző, hagyományos kiállításra, amiként a többi három jelölt, ő is új munkával készült. 
„A fő művészeti program, amellyel kisebb-nagyobb megszakításokkal már hosszabb ideje foglalkozom – mondta –, az institucionális egyházkritika, amihez különböző szempontokból közelítek. Ilyen például az egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális visszaélés. Ez a témája a Čepan-díj jelöltjeinek kiállítására készített új munkámnak is.”
Németh Krisztián térspecifikus, Moksó János gyerekei című kiállítási projektje négy részből áll, ebből három a zsinagógában tekinthető meg. 
„Az első részben egy nyolcméteres létra egy üres ablakhoz vezet, a zsinagóga fő terében – ismerteti alkotását Németh Krisztián. –  A megnyitón a performer lány felkapaszkodott a létrán, és miután beült az üres ablakrészbe, elénekelt egy templomi éneket. Ennek szövege kritikus hangvételű volt, rövid idézet Lukács evangéliumából, és kötődött a kiállítás mondanivalójához. A performance a zsinagóga erkélyén folytatódott, ahol a lány szemkontaktust próbált meg kialakítani egy letört márványszobor fejjel, Moksó Jánoséval, az egykori bacsfai plébánoséval, aki a 60-as években elkövette a szexuális visszaéléseket.”
A szemkontaktus megteremtése az alkotás üzenete szerint a múlttal való szembenézést jelképezi. „A szoborfej szemei azonban csukva vannak, jelezve, hogy az egyház is gyakran szemet huny az ilyen esetek felett.”
A történet a harmadik részben, egy kisebb helyiségben konkretizálódik. 
„Ez a tér különböző, rózsaszín árnyalatú drapériával van körbevonva, egy szűkebb felület kivételével, ahol előbukkannak a 60-as évekből származó elsőáldozási fotók. A fotókhoz két hangfelvétel társul, két áldozat vallomásával.”
A kiállítási projekt negyedik része egy internetes oldal, ahol minden fontos információ megtalálható a történtekről. 
„Ez az oldal – www.thechildrenofjanmokso.com – a jövőben bővülni fog. Azok, akiknek nem sikerül eljutniuk a zsolnai kiállításra, legalább ilyen módon tudomást szerezhetnek a munkámban érintett eseményekről” – mondta Németh Krisztián.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Eduard Heger

Heger: Oltás nélkül kevés esélyünk van a harmadik hullámmal szemben

parlament k

Ma folytatódik a parlament rendkívüli ülése

időjárás meleg

Zavartalan napsütés, tökéletes nyári idő szombaton

koronavírus

WHO: 28 európai ország közül 19-ben a delta variáns domináns

Szilágyi Áron

Tokió 2020 – Szilágyi Áron parádés vívással a nyolc között férfi kardban, Szatmári kiesett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.