Száraz bőr

Féltem a fiamat jeligére: „A fiam bőre kiskora óta (10 éve) nagyon száraz, olyan, mintha piszkos volna. Már többféle kenőcsöt kipróbáltunk, még kamillafürdést is, de reménytelenül. Kérem, segítsen.”

A bőr szárazsága sajnos nagyon gyakori bőrgyógyászati probléma. A 10 éves kor előtti gyerekek 2/3-a és a 60 éves kor feletti felnőttek mindegyike bőrszárazságban szenved, mivel a gyerekek és idősebbek faggyúmirigy-termelése igen alacsony. A normális bőr felületén egy védőréteg van, az ún. lipidréteg, amely faggyúból és vízben oldódó anyagokból áll. Ez a védőréteg fontos szerepet játszik a bőr vízmegtartó képességében. E réteg megrongálódásának hatására nagyobb a bőr ún. transepidermális, vagyis bőrön keresztüli folyadékvesztesége. Ennek eredményeként a bőr kiszárad, pikkelyes lesz és gyakran viszket. Az ilyen bőr nagyon érzékeny, repedezett és különböző gyulladásos bőrbetegségekre hajlamos. Nagyon gyakran találkozunk a száraz bőr nem egyenletes pigmentálódásával. Ezt az elváltozást az elhalt hámsejtek – pikkelyek – okozzák, melyek elnyelik az ultraibolya sugárzást, így azok a helyek, ahol voltak a pikkelyek azelőtt, főleg nyáron világosabbak maradnak a normális lebarnult bőr mellett. Ez az oka, hogy a száraz bőr piszkosnak tűnhet.

A száraz bőr már kora gyermekkortól állandó kezelést igényel, hogy megakadályozhassuk a különböző gyulladások kialakulását. A száraz bőr kialakulásában mind belső (faggyúmirigyek csökkent működése), mind pedig külső (levegő alacsony páratartalma, gyakori mosakodás, klíma, stressz, táplálék, UV-sugárzás, kémiai anyagokkal való gyakori kontaktus – pl. oldószerek, festékek) tényezők játszanak szerepet, valamint különböző betegségek és A-vitaminhiány tüneteként is jelentkezhet.

Az ilyen száraz bőr kezelésére különböző olajos fürdők vannak forgalomban (a kamillás fürdőt semmiképpen nem ajánlom, mert még jobban kiszárítja a bőrt!) pl. Balneum Hermal különböző változata, melyet a szárazság kiváltó oka alapján rendelünk, továbbá Balmandol, Oilatum, amelyek a bőr felszínén folytonos olajréteget képeznek, átzsírozzák a bőrt és a viszketést is csillapítják. Ezen olajok használatuk egyszerűsége révén előnyben részesülnek a különböző krémekkel (Balneum Intenziv, Menalind) szemben. Az olajat vagy fürdővízbe teszszük, vagy pedig mint fürdőt is lehet használni. A fürdési idő 5–20 perc. Természetesen az ilyen olajokkal történő kezelést hosszabb ideig (hónapokig) ajánljuk.

Végül szeretném megjegyezni, hogy a száraz bőr nagyon érzékeny a fényre, ezért nyáron fokozott figyelemmel kell védekezni a napsugárzás ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?