Szakrális művet írt Szarka Tamás

ss

Templomokban, katolikus misékhez kapcsolódva mutatják be Szarka Tamás új szakrális művét. A Missa Missio című darab október 17-én hangzik el a budapesti Szent István-bazilikában, emellett számos vidéki városban és Dél-Szlovákiában is előadják.

„A mű megírásához a hit volt a legfontosabb kiindulópont. Ha ennek segítségével az emberek képesek egy kicsit mosolyogni, örülni, szeretni, akkor sokkal könnyebben élhetünk, nagyobb lesz a megbocsátás egymás és önmagunk felé" - mondta Szarka Tamás az MTI-nek.

Mint kifejtette, a Missa Missiót egyrészt élő mise keretében tervezik bemutatni, hiszen a muzsika nagyon szigorúan követi a liturgiát, másrészt koncertszerűen, de mindig misével összekötve. "Így a hívők és a nem hívők egyaránt ott tudnak lenni, természetesen a járványügyi előírásokat és korlátozásokat betartva. De ha esetleg úgy alakul, a virtuális térben is látható és hallható lesz az előadás, nem egy online koncertet adtunk az elmúlt hónapokban".

Az október 17-i koncerten a Szent István-bazilikában Szarka Tamás és zenekara mellett közreműködik a világhírű koloratúrszoprán énekesnő, Miklósa Erika, valamint a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa.

A Missa Missiót turnén is előadják. A helyszínek között lesz novemberben a pozsonyi Szent Márton-dóm is.  „Itt még soha nem játszottam. Tervezem, hogy a pozsonyi templomba elhívok egy ismert szlovák előadót, aki a magyar nyelvű előadásba ágyazva néhány szlovák nyelvű verset adna elő".

Szarka Tamás elmondta, hogy a Missa Missio a közeljövőben CD-n is megjelenik. A koncertek ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, az előadás létrejöttét az Emmi támogatta.

Kossuth-díjjal elismert Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Az 1983-ban indult Ghymessel 19 albumot készített, első önálló szerzői estje 2006-ban volt a Zeneakadémián. Számos színházi felkérésre készített zenét, egészestés darabot írt Máriáról, Benyovszky Móricről, Dózsa Györgyről, ő komponálta az Üvegtigris 2. című film zenéjét. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával, a Harlem Gospellel is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?