Sok munkát adott a táblabíró úr

Rimaszombat. Május 26-án a kacér szél, mosolygó nap és szemerkélő eső változatos díszletet nyújtott a késő délutáni órákban a jó száz főnyi érdeklődő rimaszombati és környékbeli számára Rimaszombat szívében, a Tompa téren.

B. Kovács István Erdélyi Géza püspökkel és a nagy művelA szerző felvételeSürgölődő burkoló munkások, lelkesen izguló szobrász és segítői, higgadtan dolgozó darukezelő munkáját figyelték. Háttérben a Petőfi-szoborbizottság, köztük pedig megszokott galambszürke öltönyében B. Kovács István. A fáradhatatlan, lelkes tudós és szervező, a szoborbizottság elnöke. Ezúttal jókedvű mosoly bujkált a már deresedő bajusz alatt. 17 óra 22 perckor a helyére került Petőfi szobra, a felcsattanó taps történelmi pillanatot köszöntött. Jó száz éve nem állítottak új szobrot e vidéken! B. Kovács Istvánt kérdeztük.

Bár fölösleges a kérdés, de mit is érez ebben az ünnepi pillanatban a szoborbizottság elnöke?

Boldogság, megkönnyebbülés, valami szívet melengető érzés és természetesen izgalom, hogyan sikerül majd az avatási ünnepség. A táblabíró úr sok munkát adott, de megérte és az is biztos, hogy sokáig Rimaszombattól lesz hangos a Kárpát-medence. Nem csak Rimaszombat ügye ez! El kell hogy mondjam, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás – mint Petőfi-szoborbizottság – azon reményével kezdte el a szoborállítás ügyét 2003-ban, hogy a költő halálának 155. évében, Szlovákia uniós csatlakozása után immár európai polgárként avatjuk fel a megbékélés jegyében. A szlovák anyanyelvű Hrúz Mária fiának, a legismertebb magyar költőként elfogadott Petőfi Sándornak. Akit 1845-ben, május 29-én választott meg táblabírónak Gömör-Kishont vármegye. Ugyanez a nap a szobor alkotójának Izsó Miklósnak is emléknapja, ezen a napon hunyt el 1875-ben. Hosszú és olykor gondokkal teli folyamat örömteli végkifejleténél vagyunk. Az álom valósággá válik és a közel 130 éve a Gömör-Kishonti Múzeumban őrzött gipszminta alapján mára már itt áll a Tompa téren Izsó Miklós, a magát mindig is rimaszombatinak valló kiváló szobrászművész alkotása. Újraálmodva és méltó talapzaton, amely Győrfi Lajos, püspökladányi szobrászművész alázatos és kiváló művészetét dicséri. Az öntés munkálatait pedig Varga Imre bronzöntőmester végezte, aki most is mestermunkát alkotott.

Milyen program várja az avatásra érkezőket?

Az ünnepségek már ma délelőtt megkezdődnek. A Tompa Mihály Református Gimnáziumban egy tudományos tanácskozással Petőfi Sándor életművéről. Egy igen érdekes vállalkozás részeseivé válhatnak mindazok, akik részt vesznek a Litera-túra nevezetű huszonnégy órás felolvasáson Petőfi műveiből, szintén a gimnáziumban. Izsó és Petőfi közös múltját, valamint a szoborállítás történetét egy kiállítás mutatja be az érdeklődőknek a Művelődési Ház kiállítótermében délutántól. Kora este, 18 órától Petőfi percei a segesvári ütközetben, ahogyan a költő és kortársai írásainak ismeretében átélte Galán Géza című igen figyelemreméltó előadói estre várjuk a közönséget. Az előadói est után Nagy Csaba nyíregyházi tárogató művész, hangszerének világhírű mestere koncertezik. A szombati nap az avatás napja. Délelőtt 9 órakor ünnepi istentisztelettel kezdődik a nap, igét hirdet Erdélyi Géza református püspök, ezután a résztvevők ünnepi felvonulása következik a Fő tértől a Tompa térre, ahol 11 órakor kezdődik az avató ünnepség. Már most nagy tömeggel számolunk, hiszen határon túlról igen sokan jelezték részvételi szándékukat. Mindenkit nagy tisztelettel és szeretettel várunk és ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves adományozónak és támogatónak a segítségét. Igaz emberi és polgári, mondhatnám a civil kurázsit megmozgató összefogás kellett e szobornak a létrehozásához. Köszönet érte!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?