Sikert aratott a Steve Jobsról szóló opera

Santa Fe. Nagy sikert aratott a Steve Jobsról szóló opera szombat esti világpremierje a Santa Fé-i operaházban. „Mesésnek” és „kiemelkedőnek” nevezték a nézők az új-mexikói főváros operaházának Facebook-oldalán.

Santa Fe. Nagy sikert aratott a Steve Jobsról szóló opera szombat esti világpremierje a Santa Fé-i operaházban. „Mesésnek” és „kiemelkedőnek” nevezték a nézők az új-mexikói főváros operaházának Facebook-oldalán. Az intézmény közlése szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 22-én újabb előadást tartanak. Az első kritikák szintén kedvezőek.

A The (R)evolution of Steve Jobs című opera Mason Bates zeneszerző és Mark Campbell librettista műve, és – amint azt a címbeli szójáték is sugallja – a főhős forradalmi munkássága mellett lelki fejlődéséről, magánéletéről is több jelenet szól. Az elektronikus zenei producerként és DJ-ként is tevékenykedő negyvenéves Mason Bates a Szilícium-völgy környékén nőtt fel, az elmúlt években vált országosan ismertté, és ez az első operája. A zenemű a szimfonikus zenét a komputerek világához jól illő elektronikus elemekkel ötvözi. Az 1986-ban piacra dobott Mac Plus hangeffektusai például az abban az évben játszódó jelenetet kísérik. Mark Campbell neve ismerősen csenghet az operakedvelők körében, hiszen az 1990-es évek közepe óta 15 kortárs opera librettóját írta, és jelenleg ő az egyik legfelkapottabb, legtöbbet foglalkoztatott librettista az Egyesült Államokban. Campbell a bemutató előtt elárulta, hogy a szakmából többen le akarták őt beszélni erről a kockázatos projektről, de szerencsére nem hallgatott rájuk. A feladatot főleg azért találta izgalmasnak, mert Steve Jobs rendkívül összetett személyiség volt, élete pedig szinte születésétől kezdve mozgalmasan alakult.

Az Apple 2011-ben rákban elhunyt alapítóját a darabban Edward Parks bariton alakítja.

„Sokan akarjuk megváltoztatni a világot. Steve Jobs meg is tette. A legjobb számítógépért, a legjobb okostelefonért, a legjobb tabletért vívott versenyben Steve Jobs összekapcsolta egymással az embereket, saját érzelmeit azonban védőfal mögé rejtette” – áll az előadás műsorfüzetében. (MTI, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?