Régi könyvek „új ruhában”

Komárom. Hétfőtől látható a Duna Menti Múzeum Eötvös utcai épületében az a kiállítás, amely a könyvtár történelmi gyűjteményének néhány rendkívül értékes, közelmúltban restaurált darabját mutatja be.

Zsok Gizella igazgatónő kezében a kiállítás egyik értékes darabjaVas Gyula felvételeA 16–17. századbeli könyvek mellett gazdag fényképdokumentáció segítségével magának a restaurálásnak a folyamatát is végigkísérhetik az érdeklődők.

A Duna Menti Könyvtár csaknem 40 ezer kötetet számláló történelmi gyűjteménnyel rendelkezik, ebből 300-ra tehető a 16–17. századból származó művek száma – tudtuk meg Zsok Gizellától, a könyvtár igazgatójától.

A gyűjtemény gerincét tulajdonképpen az egykori vármegye könyvtára alkotja: 170 évvel ezelőtt Kultsár István végrendeletében a vármegyére hagyta négyezer kötetes könyvtárát, majd nemes cselekedetét további adományozók követték, például Ghyczy Kálmán, Szinnyei József a Zichy család és mások. A valamikori egyletek megszűnésekor ezek is a vármegyének adományozták könyvtáraikat. A gyűjtemény a műfajokat tekintve igen sokrétű: a teológiai és szépirodalmi alkotások, természet- és társadalomtudományi művek mellett megtalálhatók itt a helyi nyomdák kiadványai és több országos folyóirat számos évfolyama a 19. század végéről, valamint a 20. század elejéről. A könyvek magyar, német, angol, francia, latin és héber nyelven íródtak.

A történelmi gyűjtemény kezelését a hetvenes évek elején vette át a Duna Menti Könyvtár. „Nagy szükség lenne az egész állomány fertőtlenítésére, amelyet viszont kizárólag Pozsonyban végeznek – mondta az igazgatónő. – De ez a művelet csak akkor hatékony, ha valamenynyi darabját egyidejűleg fertőtlenítik. Ez azt jelenti, hogy a negyvenezer kötetet egyszerre kellene Pozsonyba, a nemzeti levéltárba szállítanunk. Ám ez óriási anyagi megterhelést jelent, hiszen maga a fertőtlenítés 1,2 millió koronába kerül. A költségvetésben viszont erre nincs keret. Ezért folyamatosan pályázunk, tavaly év végén például a Nemzeti Kulturális Alapprogramtól kaptunk félmillió forintot. A pénzt egy hosszú távú állomány-fenntartásra vonatkozó tervezet elkészítésére, leltározásra és nyolc könyv teljes restaurálására fordítottuk. A 16–17. századból származó könyveket Eva Gáliková és Monika Borkowská érsekújvári restaurátorok állították helyre nagy szakértelemmel.”

Jelenleg folyik a gyűjtemény komplex feldolgozása, katalogizálása is, amelynek elkészültével az Interneten is népszerűsíteni szeretnék az itt található irodalmat.

A restaurált könyvekből készült kiállítást február végéig tekinthetik meg a látogatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?