Oscar: Enyedi filmje a magyar nevezett

Budapest. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – jelentette be a Magyar Nemzeti Filmalap.

Budapest. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – jelentette be a Magyar Nemzeti Filmalap. Az illetékes döntőbizottság mintegy 20 alkotást mérlegelt, ezekből választotta ki a 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó munkáját. A Testről és lélekről a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Aranymedvét, a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydney-i Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremier a ma kezdődő torontói filmfesztiválon lesz.

A fanyar humorú szerelmes filmben két zárkózott ember az álmaiban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a nagycétényi Borbély Alexandra, a Katona József Színház színésznője, partnere pedig Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. A filmben szerepel mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is. Enyedi Ildikó filmjét a magyar mozikban márciusban mutatták be, eddig több mint 77 ezren váltottak rá jegyet.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. Az egyes országok hivatalos nevezései (entry) közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat 2018. március 4-én 90. alkalommal adják át Los Angelesben. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?