Oscar-díj: versenyben a Vonal

Pozsony. Peter Bebjak Vonal (Čiara) című alkotását nevezi Szlovákia az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Szlovák Filmakadémia tagjai tizenegy alkotás közül választhattak, a legtöbben Bebjak filmjére adták le a voksukat.

Pozsony. Peter Bebjak Vonal (Čiara) című alkotását nevezi Szlovákia az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Szlovák Filmakadémia tagjai tizenegy alkotás közül választhattak, a legtöbben Bebjak filmjére adták le a voksukat. A bűnügyi történet és a thriller jegyeit drámai sodrású cselekményfolyamban hatásosan vegyítő Vonal a szakma és a közönség körében is sikeres: az idei Karlovy Vary-i filmfesztiválon megkapta a rendezésért járó Kristályglóbuszt, augusztusi bemutatója óta pedig kb. 300 ezren nézték meg a hazai mozikban.

A Vonal a szlovák–ukrán határon játszódik 2007-ben, pár hónappal a schengeni övezethez való csatlakozás előtt. Hősei cigarettacsempészésből élnek, ám a határhelyzet megváltozása miatt veszélyben érzik jól bejáratott bizniszüket. Adam Krajňák (Tomáš Maštalír), a csempészbanda vezére azonban hajlíthatatlan marad: továbbra is csak a kisebb rizikót jelentő dohányáruval kíván üzletelni, kereken elutasítja az ukrán boss ajánlatát, hogy térjen át a drogcsempészetre. Döntése tragikus konfliktusokat szül.

Magyarország ugyanebben a kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi az Oscar-díjra. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?