Oroszok a szalonban

Petr Jarchovský forgatókönyvíró megírta családja élettörténetét. Jan Hřebejk ez alapján Kertészet címmel filmtrilógiát forgatott.

Petr Jarchovský forgatókönyvíró megírta családja élettörténetét. Jan Hřebejk ez alapján Kertészet címmel filmtrilógiát forgatott. Júniusban láthattuk az első, A család barátja című részt, tegnap pedig felkerült a hazai mozik műsorára a második epizód, melynek címe, Kertészet: A dezertőr.

A háromrészes mű valójában az 1999-ben bemutatott, nagy sikerű kultuszfilm, a hatvanas évek végén játszódó Kuckók (Pelíšky) előfilmje. A trilógia első epizódja, A család barátja 1939 és 1945 között játszódik, egy polgári nagycsalád zárt, steril mikrovilágát mutatja be a második világháború idején. A férjeket vagy a Gestapo emberei hurcolták el titkos röpiratok terjesztéséért, vagy a fronton harcoltak. Az első rész az orosz felszabadítók megjelenésével és a férjek hazaérkezésével ért véget.

A dezertőr hátterében az első békeévek, az újraépítés és benne az oroszok jelenléte, valamint a kommunizmus térhódítása húzódik, a fő vonal pedig azt domborítja ki, hogy miként boldogul (vagy éppen nem boldogul) a polgári család a fordulat, az 1948-as februári forradalom előtt és után, a proletár diktatúrában.

Fordulat – mégpedig nagy – a filmben is bekövetkezik. Az első rész akciók nélküli, vánszorgó, kamarajellegű cselekményének folytatása itt teljesen más irányt és sebességet kap. A dezertőr eseménydús, sztorizó mozi, ötletes drámai helyzetekkel, helyenként sziporkázó humorral. Ez utóbbi különösen érvényes arra a részre, amelyben ellenőrzést végző orosz katonaasszonyok betérnek a család előkelő, bécsi kávét is kínáló szalonjába. A film egyik, hahotát kiváltó csúcspontja ez – köszönhetően egy bosszút forraló gyermek ötletének és főként az alakításoknak is.

A dezertőr főhőse, Otto Bock (Jiří Macháček) a háborúból visszatérve átveszi az addig a család női tagjai által irányított hajvágószalont, és mindent elkövet, hogy fellendítse. Bécsből hozat presszógépet (az oroszok, mivel nem láttak még olyat, szamovárnak nézik), és a legfinomabb hajkozmetikumokkal, kényeztetéssel csábítja a klienseket.

Az egyik munkásszármazású, szakképzetlen alkalmazott azonban már jelzi, hogy más szelek kezdenek fújni. A férfi egy nap polgárőr egyenruhában, géppisztollyal jelenik meg, megvívja saját forradalmát, és átveszi a hatalmat a szalon intim terében. Találó, iszonyatos szorongást kiváltó helyzet ez, általánosan kifejezi a kommunista hatalomátvételt.

A férfi diktátuma azonban nem tart soká, mert a szalonban megjelennek a még nagyobb hatalmú orosz katonaasszonyok. Csakhogy egy gyermekcsíny következtében „szabotázs” áldozatai lesznek. E malőr megpecsételi a sorsát a fodrászat minden alkalmazottjának. Mindenekelőtt a tulajdonosnak, Bocknak, akit a korra jellemző, gyakran alkalmazott, jól bevált módszerrel mentenek meg a börtöntől. A film a továbbiakban ennek az eltussoló beavatkozásnak a következményeit és azt bontja ki, hogy a családtagok közül ki mint él az új idők adta lehetőségekkel. Élvezetes, jó mozi kerekedik belőle.

Kertészet: A dezertőr.

Cseh–szlovák–lengyel tragikomédia, 2017.

Rendező: Jan Hře-bejk. Forgatókönyvíró: Petr Jarchovský. Szereplők: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Aňa Geislerová, Zuzana Mauréry.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?