Nyolccsillagos somorjai vívókupaévad

Ötvenöt éve vívnak Somorján. Legutóbbi versenyévaduk mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Éltetik és uralják a tőr fegyvernemet Szlovákiában. Erről a minap közzétett Szlovák Kupa 2016/2017-es időszakának végső sorrendje is árulkodik. Tízből nyolc kategóriában somorjai vívó végzett az élen.

Ötvenöt éve vívnak Somorján. Legutóbbi versenyévaduk mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Éltetik és uralják a tőr fegyvernemet Szlovákiában. Erről a minap közzétett Szlovák Kupa 2016/2017-es időszakának végső sorrendje is árulkodik. Tízből nyolc kategóriában somorjai vívó végzett az élen. Mit szól ehhez Nagy József vezetőedző?

Volt már ennél nagyobb tarolásuk a kupában?

Nem is nagyon számoljuk, hogy volt-e ilyen kiugró sikerünk a múltban. Amire emlékszem, voltunk már ennek a közelében, és úgy mondanám, hogy a legeredményesebb évek közé tartozik a legutóbbi. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy Szlovákiában sajnos egyre kevesebb klub kapcsolódik be a tőrvívásba. Hála Istennek a múlt szezonban már nem kettő, hanem három egyesületben űzték ezt a fegyvernemet.

Az eredménylistára pillantva látni, hogy a bacsfai Bittera Kitti mind a nők, mind a junior lányok mezőnyét uralja. Valóban ő napjaink legjobb női tőrözője az országban?

Azok a versenyek kijöttek neki, melyek eredményei a kupasorozatba tartoznak. Mivel itthon kicsi a konkurencia, inkább a nemzetközi versenyeken történt helytállás dönt a sorrendről. Kitti a junioroknál abszolút uralja a mezőnyt, a felnőtteknél a pozsonyi Cellerovával csatázik az elsőségért. Nekünk jobban sikerült a nemzetközi szereplés az említett időszakban, és így védencemé lett a kupagyőzelem.

Bitterán kívül még hatan voltak korosztályuk legjobbjai. Ki érdemel külön említést?

Egyenes Pörsök Henrik mindenképpen, ő a junior és a felnőtt vívás egyik legnagyobb egyénisége lehetett volna. Sajnos oda jutottunk, mint korábban sok más esetben. Utolsó éves gimnazistaként orvosira készül, szereti a vívást, de jelenleg csak hetente egyszer-kétszer jár edzésre, mert az egyetemre készül. Ő már elveszett az élsport számára. Roppant tehetséges fiúról van szó, tíz év versenyzői és edzői munkája van benne. A vívás hazánkbeli helyzetének ismeretében érthető a döntés a karrier javára. Sokan meghozták már előtte is.

Mi a helyzet a fiatalabbakkal? Például a kadettokkal…

Tehetségek közé tartozik Leopold Mark Kuchta, aki tavaly még diák volt, és most korosztályában megnyerte a kupát. Két helyen edz, nálunk, Somorján és Németországban. Fanatikus gyerek, sokat tesz azért, hogy fejlődjön. Udvardi Jázmin folytatja a családi hagyományt, édesanyja szintén vívott, Lelkes Anikóként jegyzi a krónika. Jázmin viszonylag jó évet zárt, amit szeptemberben az Európa-kupás második helyével tetézett.

És a diákok? Mit árul el a kupagyőztesekről?

Meglepetés Dominik Bielčík elsősége az U14-es korosztályban. Másokat vártam az élre, de nagy harcban ő győzött. Somorjai, a vívóterem szomszédságában lakik. Cséfalvay Rebeka elsősége is meglepetés. Dicséretet érdemel, egész alulról jött fel, felzárkózott az egy évvel idősebbekhez és vele azonos korúakhoz. Csak gratulálni tudok neki, mert megdolgozott érte. Az U12-esek kupagyőztese, Branislav Lančarič apja, Pavol nyomába lépett. A színeinkben volt junior csehszlovák bajnok fia balkezes, nagyon tehetséges vívó. Ha komolyan fogja venni, nagy jövő állhat előtte.

Hogyan összegezné a Szlovák Kupa-szereplést?

Mindenképpen jó dolog a kiemelkedő helytállás. Hozzátenném, hogy mindnyájunk bizonyítványáról van szó, nemcsak az én tanítványaim nyertek, hanem más kollégáké is, ami gazdagítja a sikerélményt a klubban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?