Nyolc lánggal

Pozsony. Egy évvel ezelőtt, a tolerancia jegyében indították útjára a Bibiana-házban azt a kiállítás-sorozatot, amelynek célja, hogy dióhéjban megismertesse és közelebb hozza a gyerekekhez a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségeket.

#Mária Baloghová felvételeA sorozatot a roma kisebbséggel foglalkozó kiállítás nyitotta, az újabb rész pedig, amely március végéig látható a Bibiana-házban, a zsidó kultúráról és szokásokról nyújt a gyerekek számára érzékletes képet. A kiállítás címe – Nerli, nerli – egy hagyományos zsidó dal kezdősora, amelyet a hanuka, a zsidó örömünnep idején szoktak énekelni. A gyerekek először egy zsidó háztartásba lépnek be, és megismerkedhetnek annak néhány jellegzetes tárgyával: a zsidó naptárral, a hétágú gyertyatartóval, vagyis a menórával és különféle gyerekjátékokkal. A stilizált szoba polcain sok-sok könyv kapott helyet, mivel a zsidókat a könyv népeként tartják számon.

Nyolc történetet mesél el a kiállítás második része, amely külön teremben kapott helyet. A nyolcas szám nem véletlen: a gyertyák számára utal, amelyeket a hanuka idején gyújtanak. A történetek egy része a Bibliából származik: Ábrahámról, Mózesról, Dávid és Salamon királyról, és – a remény megtestesítőjeként – a Messiásról szól. Emellett felelevenedik Pozsony történelmének néhány, a zsidó kultúrához kötődő fontos fejezete is. Chatam Sófer, a bölcs rabbi portréja azokat az időket idézi fel, amikor pozsonyi iskolájába messze földről özönlöttek a diákok, hogy tanulhassanak tőle.

Ezúttal sem csupán nézelődni lehet a Bibiana-házban, a hagyományokhoz híven a kiállítás interaktív, a gyerekek például tovább építhetik a jeruzsálemi Siratófal kicsinyített mását...

Lehetetlenség persze néhány négyzetméteren a maga teljességében bemutatni egy gazdag, több ezer éves múltra visszatekintő kultúrát. A Bibiana-ház kiállítása erre nem is vállalkozik. De talán az is éppen elég, ha felhívja a gyerekek figyelmét arra: egy más kultúra, egy más nyelv ismerete soha nem kevesebbé, hanem többé tesz bennünket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?