Nem típus kérdése

Alkohol jeligére: „Családunkban sajnos előfordult alkoholizmus. Érdekelne, hogy milyen típusú emberek lesznek alkoholisták? Van-e erre valamilyen szabály, vagy jellembeli kérdés ez csupán?”

Könnyű dolga lenne a pszichológiának, ha valamilyen személyiségtípushoz kizárólagosan köthető volna az alkoholizmus. Ma a kutatók úgy vélik, hogy a potenciális alkoholisták a legkülönbözőbb személyiségtípusokból kerülnek ki. Az orvosi-pszichológiai karakterológián belül mégis vannak olyan típusok, amelyek az alkoholisták között gyakrabban fordulnak elő, mint a teljes lakosság körében. 1. Ha az általános klinikai tapasztalatból indulunk ki, a később alkoholistává váló személyiségét tanulmányozva, az első helyre a bizonytalan, hangulatlabilis és depresszív személyek kerülnek. Ezeket követik az aszténiások, a robbanékony és hipertímiás személyek. A fanatikus és kedélytelen személyek viszont ritkábban hajlamosak az alkoholizmusra. Minden alkoholista populációban akadnak emellett teljesen jellegtelen átlagemberek is, akiknek aránya a szociokulturális tényezőktől függ. 2. Mélylélektani analitikus terminusokban gondolkodva első helyre kell tennünk az orális személyiséget. Az orális személyiség ismertetőjegyei: passzivitás, kényelmesség, követelőző viselkedés és függőség. Az orális típust gyakoriságban a lappangó vagy megszilárdult patológiás struktúrák követik (mint pl. a hisztériás személyiségek). 3. A tanuláselmélet képviselői szerint az alkoholista már eredetileg olyan személyiség, akinek a tanulási képessége nehezített: a szükséges pszichológiai jutalmat nehezen észleli és vonakodva fogadja el. 4. A szociálpszichológia azokat tartja később alkoholistává váló személyeknek, akik az alkoholos betegségfolyamat első fázisa előtt már alulszocializálódtak. Ezek a személyek az átlaglakossághoz képest szűkölködnek abban a képességben, hogy teherbíró elsődleges és másodlagos kapcsolatokat alakítsanak ki. Többnyire ritkán látogatják meg barátaikat, rokonaikat, csak elvétve tartoznak valamilyen egyesülethez, színházba vagy moziba szinte alig járnak. Ebből a rövid áttekintésből is látható, hogy nincs általánosan vagy egyedien specifikus, később alkoholistává váló promér személyiség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?