Kultúra

Nagymesteri tűzijáték

Budapest | Az egyik még játékban, a másik már a pályán, és a harmadik csodacsatár készülődik. Bosch, Matisse és El Greco. Egyedülállóan parádés kiállítássorozatot kapunk idén a Szépművészeti Múzeumtól. Három óriás alkotásai érkeztek – érkeznek –, szigorú biztonsági felügyelettel a világ legnagyobb múzeumaiból Budapestre.
Völgyi Vera

2022. június 28. 18:00

kép
Henri Matisse: Csendélet magnóliával (Nature morte au magnolia), 1941, olaj, vászon. Centre Pompidou, Musée national d’art moderne, Párizs (Forrás: Centre Pompidou / Szépművészeti Múzeum)

Ha valaki hajlamos a misztériumra, jókedvűen eljátszik a gondolattal, hogy a két festőzseni, Matisse és Bosch találkozik. Miért ne tennék, hisz önálló tárlataik most épp egymással szemeznek a Szépművészetiben. A francia mesteré hamarosan megnyílik, de Bosch is látogatható még vagy két hétig. A képzőművészet hedonistái akár ingázhatnak is a korok és az alkotók között.

Képzeljük el az éjszakai múzeumot. Balról Matisse ballag elő első, nagy léptékű budapesti kiállítása termeiből, jobbról a holland nagymester érkezik. Lehuppannak a 21. századi dizájner fotelekbe. (Bosch egy kicsit eltöpreng, mire is való ez a színes, mutatós valami.) Mit nekik a több mint 400 év korkülönbség! A szelíd Henri, akinél a halak aranyak, örömszínekből születtek és Hyeronimus, akinél a halak embert esznek, értik egymást. „Mind sokat tanultunk tőled, Bosch barátom, de zeneügyben nincs igazad. Szerintem a szépség, a tánc és a zene nem bűn, és minek elrejteni szörnyecskéket a csodás tájképekben?” „Azért, mert ha nem figyelmezteted az embereket arra, hogy a gonosz mindenütt ott leselkedik, a vágyban, a szépben is, pláne a világi zenében, mi lesz belőlük?” „Tudod, a világháborúk terhelte huszadik században mind megismertük a gonoszt, de a zene, mondjuk, a kedvencem, a jazz, vagy egy-egy festmény örömet és reményt ad.”

Jó, hogy Picasso feldarabolt világával épp nincs Budapesten, mert gellert kapna a képzeletbeli társalgás. De épp ő volt az, aki elindította sok évvel ezelőtt a gondolatot, hogy ha már volt Picasso- és Cézanne-kiállítás, jó lenne a nagymesterek közül Matisse-t is elhozni. Sok év múzeumi diplomácia és szervezőmunka van a június 30-án nyíló tárlatban. A párizsi Pompidou Központ gazdag Matisse-gyűjteményéből válogatott utazó kiállításon közel 150 festmény, szobor, üvegablakterv, papírkivágás, művészkönyv, jazzillusztráció, Matisse-írás és -grafika, köztük a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó grafikai sorozat látható, amelyet még a festő életében vásároltak meg. Nyolc tételben, időrendi sorrendben járhatjuk be az egyik legnépszerűbb francia alkotó útját a kezdetektől az ötvenes évekig.

A magyar kurátort, Fehér Dávidot – aki Aurélie Verdier kurátorral, a Pompidou Központ művészettörténészével dolgozik együtt – a legizgalmasabb napokban, a kiállítás építésekor értük utol. Amikor a ládákból előkerülnek a remekművek. Érintésnyi közelségük összehasonlíthatatlan élmény azzal, amit egy tökéletes reprodukció vagy egy tárlatlátogatás adhat.

Több Matisse-főmű költözik be a Szépművészetibe. Sok olyan, ami előtt biztosan „ottfelejtjük” majd magunkat. A kurátor a korai korszakból az 1907-ben készült Le Luxe, Fényűzés című képet emeli ki, mint Matisse a színnel és a vonalakkal való első kísérletezéseinek izgalmas példáját, valamint az Üvegajtó Collioure-ben című képet. Az utóbbit a francia költő, író, a szürrealizmus egyik alapítója, Louis Aragon a valaha megfestett legtitokzatosabb festménynek nevezi Matisse-ról szóló regényében. Biztosan lehetne vitatkozni ezzel a „leg”-gel, de valóban szokatlan, hogy a ragyogó színek és fények festőjénél itt az ajtó a vaksötétre nyílik. A keletkezés dátuma magyarázatot ad: 1914.

Találkozunk majd a termekben a híres enteriőrökkel is, köztük az olyan jól ismert alkotással, mint az aranyhalas csendélet. Ugyanaz a téma, több változatban, ahogy ez Matisse-nál gyakori. A képek a művész Saint-Michel rakparti stúdiójában készültek, ahol az ablakok a Szajnára nyílnak. Késői rajongói megkaphatják ugyanezt a látványt, ha Párizsban keresnek szállást, ugyanis a lakás ma airbnb-szállás.

Matisse nemcsak festett, rajzolt, sokat írt és könyveket illusztrált, hanem szobrásznak is kiemelkedő volt. „Szobrai közül az egyik legjelentősebb az 1909 és 1930 között készített Hát-sorozat. Matisse hosszú éveken át dolgozott a változatokon, mind a négy itt van most nálunk. Láthatjuk, ahogy Matisse az idők során redukálta a formanyelvét” – mondta a kurátor lapunknak.

Fehér Dávid kiemeli a vence-i Rózsafüzér-kápolna üvegablakterveinek variációját is, mint a kiállítás egyik leglátványosabb elemét. Méretarányos, több méter magas, monumentális, eredeti papírkivágások. „Kihasználtuk a múzeum nagy belmagasságaiból adódó lehetőségeket, betöltik a teret. Lenyűgözőek, két üvegablakblokk teljes kompozíciója látható. Szerintem ez lesz a kiállítás egyik katartikus pontja.”

A papírkivágások külön szekciót kaptak. A festő, aki egész életében küzdött azért, hogy a két ellenfelet, a színt és a vonalat harmóniába rendezze, utolsó korszakában új módszert dolgozott ki, és megtalálta az összhangot. Ollóval rajzolt. Előbb felvitt egy színt a papírlapokra, majd ezekből vágta ki a számára kedves formákat, s a részekből komponálta meg a képet. Amikor felkerült a falra két nagy méretű alkotása az Óceánia-sorozatból – mert, hogy Matisse-t is elvarázsolta Tahiti –, a kiállítás rendezőit is lenyűgözte. Az ég és a tenger jelenik meg rajtuk, finom, egyszerű formákkal.

Aragon úgy véli, Matisse azért is dédelgetett alkotó, mert az élet pozitív élményeit közvetíti. Fehér Dávid kurátor azt mondja: „Matisse az ideális harmónia és a harmónia keresésének művésze, az életöröm művésze. Bízom abban, hogy ezt a fajta éteri harmóniát a kiállítás is képes átadni.”

Nem nehéz megjósolni, hogy újabb, sorban állós sikerkiállítás nyílik hamarosan Budapesten.

 

Henri Matisse: A gondolatok színe. Remekművek a párizsi Pompidou Központból, Budapest, Szépművészeti Múzeum, június 30. – október 16.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ukrangyerekek

Tízezernél is több ukrán gyermek kezdheti meg a tanévet Szlovákiában

Igor Matovič és az OĽaNO 2020-as választási győzelmében nagy szerepet játszott a korrupcióellenes harc tematizálása. A legfrissebb felmérések azonban azt mutatják, a lakosság nem hiszi, hogy ezen a téren a legutóbbi választás óta javult volna a helyzet.

A lakosság szerint az utóbbi években sem csökkent a korrupció mértéke Szlovákiában

kánikula k

Jön a brutális hőhullám, akár 36 fok is lehet árnyékban!

Az ukrajnai háború miatt máris fékez a szlovák gazdaság

tuz pozsony

Továbbra is lángokban áll Pozsonyban a növényzet, lezárták az utakat is

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.