Kultúra

Na megállj, te rusnya vírus!

Hogyan beszéljünk a koronavírus-járványról a gyerekeknek? Minden családban komoly feladat ez, hiszen hovatovább, egyre nehezebb egyszerű tiltással, utasításokkal uralni az otthoni helyzetet. Ráadásul a gyerekek, ahogy a felnőttek is, leginkább az ismeretlentől félnek. Tóth Krisztina viszont megszemélyesíti nekik a vírust, és azt is tudja, hogy a világ dolgait a meséken keresztül lehet érthetővé tenni számukra.
Juhász Katalin

2021. január 22. 19:00

ddd

Járványmese címmel írt egy történetet saját, nyolcéves kislányának, aki nyilván ugyanazokat a kérdéseket tette fel, mint a többi gyerek: miért nem mehetünk iskolába, miért nem látogathatjuk meg a nagyszülőket, miért tilos puszit adni a szembe jövő ismerősnek, miért kell maszkot viselni és óránként kezet mosni? 
A kötet egyszerre jelent meg magyarul és szlovákul (Krekovič Beck Tímea és Jitka Rožňová fordításában) a pozsonyi Phoenix Polgári Társulás gondozásában, Václav Kinga és Gyenes Gábor illusztrációival. 
A szerző merészen indít: iskolai környezetbe helyezi a cselekményt. A főszereplő egy ronda, beképzelt kis vírus, hatalmas ambíciókkal. Még csak alsó tagozatos az Undi Suliban, ahol a vírusokat és a baktériumokat képzik, de máris a világ ura akar lenni. Azért kezdik őt Koronának hívni a többiek, mert mindig azt kiabálja a folyosón, hogy „Én leszek a király!” 
Ez az iskola más, mint a többi, itt ártani tanítják a nebulókat. Az órarendben olyan tantárgyak szerepelnek, mint a fertőzéstan, a takonykenés (ami a technikaórának felel meg), testnevelésen pedig guruló gyógyszereket kell átugrálniuk a kis vírusoknak és baktériumoknak. Korona igazi stréber, mindent sokkal hamarabb megtanul, mint mások, végül a tanárait is lepipálja, akik diplomaosztáskor már maguk sem mernek kezet fogni vele, csak leteszik az asztalra a jól megérdemelt papírt. 
Néhány szülő talán furcsállja ezt a felütést, ám a gyerekeknek vélhetően nagyon bejön majd, több okból. Először is a megszemélyesítés miatt, mert amit látunk, amit azonosítani tudunk, attól máris kevésbé félünk. Másrészt az iskola otthonos terep számukra, és a belső élet, a diákok közti hierarchia, a tanár-diák viszony, a kiközösítés, a másság kezelése mind-mind megjelenik a történetben. És azt is nyilván gyorsan felfogják, hogy mivel ebben a suliban fertőzni tanítják a diákokat, az a legrosszabb, legártalmasabb, aki a legjobb eredménnyel végez. A megszerzett tudás rossz célokra való felhasználása régóta, de legalábbis a Harry Potter-könyvek óta ismerős dolog számukra, úgyhogy nem kell félni attól, hogy szimpatikusnak találják majd ezt a kiközösített vírust. 
A következő oldalakon Korona első önálló rossz téteményeiről olvashatunk. Arról, hogyan fertőzte meg az első embert, ki volt a második, harmadik áldozat, és mekkora örömmel, büszkeséggel töltötte el, amikor vele foglalkoztak a tévéhíradóban. Aztán sikerült feljutnia egy repülőre, és útnak indult Kínából, hogy meghódítsa a világot. 
„Amerre csak ment, megteltek az orvosi rendelők, a kórházak. Vörös arcú, szenvedő emberek tüsszögtek. Fájt a fejük, a nyakuk, a hátuk, szédelegtek. Leálltak a pékműhelyek, nem tudtak hajat nyírni a fodrászok. Bezártak a mozik, a színházak. Sírtak a menyasszonyok, mert nem tudták megtartani az esküvőjüket, hiába készült el a szép, fehér ruhájuk. Lógatták az orrukat a focisták, mert elhalasztották a futballmeccseket. Elmaradtak a születésnapi zsúrok, az osztálytalálkozók, a kirándulások. Mindenki otthon ült és rettegett, mert a hírekben azt lehetett hallani, hogy egyre több a súlyos beteg. Hogy az emberek alig kapnak levegőt.”
Ezek után jönnek be a képbe az orvosok, akik összedugták a fejüket, hogy kitalálják, hogyan lehetne legyőzni Koronát. Kísérletezni kezdtek a vakcinával (ezt a szót is sok gyereknek meg kell magyarázni), de emellett hadsereget is toboroztak, amelynek az a feladata, hogy segítsen nekik. Mert az undok kis vírusnak is vannak gyenge pontjai, például retteg a szappantól, nem tud másfél méternél nagyobbat ugrani emberről emberre, és akkor is tehetetlen, ha nincs tömeg, ahol kedvére fertőzhet. És akár a gyerekek is lehetnek ennek a hadseregnek a katonái, harcolhatnak a vírus ellen az óvintézkedések betartásával. Így vonja be Tóth Krisztina a kis olvasókat a történetbe – nekik is lépten-nyomon túl kell járniuk a gonosz vírus eszén, segíteniük kell a felnőtteknek. És eközben fontos, hogy tudják: a felnőttek urai a helyzetnek, nem csúszott ki a kezükből az irányítás. 
Václav Kinga és Gyenes Gábor illusztrátorok, akik maguk is szülők, nem dédelgetik a célközönséget, azaz nem amolyan kedves, megnyugtató rajzocskákat készítettek ehhez a történethez. Az általuk ábrázolt vírus valóban rendkívül undorító és ijesztő – de hát szinte az összes klasszikus mesében vannak ijesztő szereplők, nem beszélve arról, mi mindent lát a gyerek különböző platformokon. Az emberalakokat, a járműveket, a környezetet sem „infantilizálták”. A kétoldalas illusztrációk új dimenziót adnak az oldalanként gyakran csak pár mondatos szövegnek, az egész egy színes, mozgalmas képeskönyv, amely nem a szó gyermeki értelmében „szép”, viszont szemünk hamar megbarátkozik ezzel a fajta stilizációval. Minden egyes oldalpár külön képzőművészeti alkotás, és nemcsak a járvány megértését könnyíti meg, hanem a kortárs grafikához is közelebb engedi az 5–10 éves célkorosztályt.
A Phoenix Polgári Társulás Womanpress kiadója hiánypótló kötetet kínál azoknak a szülőknek, akik a mese segítségével szeretnék átélhetőbbé, elviselhetőbbé tenni gyermekeik számára ezt a nehéz időszakot. 


Tóth Krisztina: Járványmese. Phoenix Polgári Társulás, Pozsony, Womanpress, 2020, 32 oldal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Mutatjuk, milyen változásokat hoz hétfőtől a Covid-automata

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja

köhögés illusztráció

Sokáig vár a korszerű kezelésre a szlovákiai daganatos beteg

a

Amivel magunk fölé nőttünk

rendőrség illusztráció

Karantén helyett munkába ment egy rimaszombati férfi

röplabda

Négy között a komáromi röpisek a kupában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.