Montrealtól Tokajig

Pozsony.

Pozsony. Az MKP tegnapi sajtótájékoztatóján Kvarda József, az SZK Kulturális Minisztériumának államtitkára beszámolt a tárca eddigi tevékenységéről, megemlítve a montreali szlovák kulturális hónap rendezvénysorozatot, valamint azt a kezdeményezést, amely a magyarországi projekthez kapcsolódva a tokaji régió szlovákiai területének a világörökség részévé jelölésére irányult. Ahogy elhangzott, ehhez a Magyar Köztársaság ajánlására lett volna szükség, amelyet az eddigi tárgyalásokkal nem sikerült kieszközölni, ezért a szlovák fél egyoldalú lépésre volt kénytelen elszánni magát: önálló projektként adta be a tervezetet az UNESCÓ-hoz azzal, hogy a magyar partnerrel tovább szeretné folytatni a tárgyalásokat. A várt eredményt annak ellenére nem sikerült elérni, hogy elkészült egy dokumentum, amely azonban a szlovákiai részt csupán a védőzónába sorolta, s kizárta, hogy magterületté váljon bármilyen kis rész is Szlovákiában.

Az államtitkár a minisztérium eddigi száz napjáról szólva ismertette azt a kezdeményezést is, amely az előző tárcavezetés által megszüntetett közművelődési főosztály valamilyen formában történő újjáélesztését irányozta elő. Szóba került továbbá az ANO-nak az a javaslata, amely a kisebbségi szekció megszüntetését szorgalmazta, s amelyet sikerült kivédeni.

A tájékoztatón szó volt arról a két hét múlva Strasbourg elé kerülő jelentésről is, amely a szlovákiai kultúra helyzetét elemzi. Olyan meglehetősen kritikus és súlyos megállapítások szerepelnek az elemzésben, mint hogy Szlovákiában alulfinanszírozott a kultúra. S ha pénzügyi problémák merülnek fel, a kulturális tárcával szemben előtérbe kerül az egészségügy, az oktatásügy, valamint a szociális szféra – állapítja meg a jelentés. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, a kultúra finanszírozására tervezetet dolgoznak ki a minisztériumon belül, ezenkívül a kisebbségi kultúrák finanszírozását szabályozó törvénytervezetet készítenek elő.

Végezetül A hagyományos kultúrák napjai című rendezvénysorozat került szóba, amelybe különféle programokkal előbb Magyarországot, majd idővel Lengyelországot is szeretnék bekapcsolni. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?