Milyen volt a szlovák film 2003-ban?

Pozsony.

Pozsony. Három évvel ezelőtt életre hívták A szlovák játékfilm 2000-ben című fesztivált, amely tartama alatt az adott évben készült szlovák játékfilmeket közvetítette a nagy nyilvánosság felé, hogy a szervezők, a filmintézmények és -szervezetek ily módon is közelítsék a közönséghez a meglehetősen gyér hazai éves filmtermést. A fesztivál azóta minden évben jelentkezik, azzal a változtatással, hogy harmadik évfolyamát már A szlovák film 2002-ben címmel rendezték meg, s nemcsak a játék-, hanem a dokumentumfilm műfajban készült alkotásokat is vetítették. Idén a november 10. és 14. között zajló fesztiválon ugyancsak játék-, dokumentum-, valamint animációs filmeket is vetítenek a szemlének otthont adó IC.SK filmklubban. A fesztivál öt napja alatt harmincöt filmet kínálnak, ebből nyolc nagyjátékfilmet. Az alkotások között olyanok is vannak, amelyek kisebbségi vagy többségi szlovák produceri, azaz anyagi részvétellel – a legtöbb esetben cseh – koprodukcióban készültek. Ezt a tényt szokás ilyen-olyan formában fanyalgással fogadni, a koprodukciós megoldást elmarasztalással illetni, ám Zuzana Gindl-Tatárová, a Szlovák Tévé- és Filmakadémia elnöke szerint inkább úgy kellene a külföldi társulást értékelni, hogy ezáltal képes a szlovák film éledezni, főként az új nemzedékhez tartozó szerzők munkái révén. Az ő mozgóképeik már nemcsak a hazai, hanem a külföldi fesztiválokon is sikerrel szerepelnek. S ez, a szlovák film külhoni ismertségének és elismertségének növelése, mindenképpen kívánatos lenne. Ugyanakkor Gindl-Tatárová szerint elsősorban idehaza kellene rendezni a szlovák film helyzetét – részint a gyártás támogatottságának, részint a terjesztésnek és a népszerűsítésnek a lehetőségeit. Bár az, hogy ez évben öt új szlovák nagyjátékfilm került a mozikba, Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója szerint a filmgyártás támogatottságának mai, még megoldatlan helyzetében üdvözlésre méltó, kellemes tény.

A november 10-én kezdődő szlovák filmhét mindenképpen a hazai filmtermés népszerűsítését hivatott szolgálni, s ehhez valóban nézőbarát eszközöket választottak és biztosítanak a szervezők. A vetítésekre még csak jelképes jegyárat sem szabtak meg, a belépés teljesen ingyenes – a fesztivált nyitó és záró film kivételével. A szemlére beválogatott alkotások között lesz Laura Siváková Kvartett, Ivan Vojnár Erdei ösvények című filmje, továbbá Miro Šindelka modern hangvételű munkája, a Köztünk marad, amely egy fiatal nő története. Főhőse, a dekoratív bombázó két férfi között vergődik: mindkettőt szereti, de egyikkel sem tud igazán együtt élni. Ugyancsak egy szerelmi kapcsolat különös fordulataiba vezet be Michaela Pavlátová Hűtlen játékok című filmje, amely nagyrészt egy Párkány melletti faluban játszódik. Ez az opus szintén szerepel a szemle programján, amiként Peter Kerekes 66 idény című, meglehetősen friss munkája is, amelynek hivatalos bemutatóját jövő év elejére, a Febiofest idejére tervezik. Az idén még két új szlovák film készül el. Zita Furková Őszi (mégis) erős szerelem, valamint Andrea Horečná rendező szakos főiskolai hallgató Rég nem írtam neked című munkája. Mindkettőnek az V. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon tartják a bemutatóját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?