Kultúra
- TASR-felvétel

Elhunyt Jóhann Jóhannsson, számos híres filmzene szerzője

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 11. 09:08

Jóhann Jóhannsson 48 éves volt. Az ő zenéje hallható A hentes, a kurva, és a félszemű és az Ópium című hazai filmben is.

A zenész-zeneszerzőt Berlinben érte a halál, tegnap. Lakásában találtak rá. E pillanatban még nem lehet tudni, mi volt a halál oka.

Jóhannsson Reykjavíkban nőtt fel, nyelveket és irodalmat tanult, zenészpályája korai szakaszában izlandi alternatív rock zenekarokban játszott. 1999-ben Kitchen Motor néven alakítottak zenei alkotóközösséget, több stílus képviselőivel. Sajátos, a komolyzenét, az elektronikát, a klasszikus dalszerzést és a jazzt keresztező világa éppen ezekből az együttműködésekből sarjadt.

Első szólólemeze, az Englabörn 2002-ben jelent meg. E pillanatig összesen 9 lemeze jelent meg. A legutóbbi, az Orphée 2016-os.

Számos filmhez írt emlékezetes zenét, dolgozott filmek zenei konzultánsaként (legutóbb például Darren Aronofsky anyám! című mozijában), és számos film használta zenéjét (például a már emíltett A hentes, a kurva, és a félszemű és az Ópium - mindkettő Szász János filmje).

 

(Forrás: hvg.hu)

Önnek ajánljuk