Kultúra

Megbízhatatlan vallomás

Már első kötetei után a kortárs világirodalom jóstehetségű fenegyerekeként beszéltek róla, de a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás óta sokan egyenesen profetikus egyéniségnek tartják.
Juhász Tibor

2019. december 6. 19:02

ddd

A francia szatirikus hetilap merénylet előtti utolsó lapszámának címlapján egy róla készített karikatúra volt látható többek közt a „Houellebecq mágus jóslatai” felirattal. Ráadásul a lövöldözés napján jelent meg a sztárszerző Soumission című (magyarul: Behódolás) regénye, amelyben Houellebecq elgondolja, hogy hogyan menne végbe a francia állam és élet átalakulása, ha iszlamista párt kerülne hatalomra. 
Ezekre az író kultuszát is alakító egybeesésekre azért fontos utalni, mert a köztudatban élő Houellebecq-kép nagyban meghatározza a Szerotoninhoz való közelítéseket is. Ami ezzel a regénnyel kapcsolatban amiatt szembetűnő, mert ez inkább egy jól szituált, ugyanakkor depresszióban szenvedő férfi vallomása saját elhibázott életéről és elszigetelődéséről, semmint az Európai Unió gazdaságpolitikájának kritikája. Mégis az utóbbi meghatározás a kiadói marketingtevékenységek kedvelt szlogenje. Az viszont tény, hogy a mémkultúrában a kiábrándult értelmiségi szimbolikus alakjának számító alkotó legújabb könyvének esetében is megfigyelhető a körülmények különös együttállása. Szinte adja magát az értelmezés, miszerint a Szerotonin lapjain kibontakozó mezőgazdasági érdekvédelmi mozgalmat a sárga mellényes mozgalom ihlette. Ráadásul a könyv E/1-ben megszólaló Florent-Claude Labrouste nevű énelbeszélője egy agronómus, aki tisztán látja az Európai Unió és a francia kormány gazdaságpolitikájának negatív következményeit. 
Az elbeszélők szakmai felkészültsége és társadalmi státusza fontos eleme a Houellebecq-regényeknek, hiszen e művek legmarkánsabb sajátosságát a szenvtelen prózanyelv, valamint a szarkasztikus, esetenként gusztustalan szöveghelyek mellett a revelatív erejű elméleti fejtegetések adják. Az ilyen jellegű gondolatmenetek a korábbi regényekhez képest most kisebb teret kaptak, mindazonáltal az elbeszélő itt is hozzáértően reflektál a körülötte zajló folyamatokra, ahogyan saját élettörténetében a buktatókra és botlásokra is. Florent a cselekmény elején némi tépelődés után megszabadul minden kötöttségétől, hotelekbe költözik, és próbálja átgondolni az életét. Közben egyre jobban függ egy új Captorix nevű antidepresszánstól, ami csak látszólag segít megőrizni a stabilitását, és teljesen lecsökkenti a libidóját. 
Florent retrospektív távlatból beszél, és már az első oldalakon a gyógyszer hatása alatt áll. Könnyen ébredhet gyanú az olvasóban a megbízhatóságát illetően, annál is inkább, mert a „nem tudom, említettem-e már”-féle megnyilatkozások többek között a tabletták mellé elfogyasztott alkoholmennyiség miatt is azt az érzetet keltik, hogy ő nem mindig biztos abban, hogy mit mondott már el. Sokszor mentegeti magát, és mintha szándékosan hallgatna el bizonyos dolgokat. Sodródik az öngyilkosság felé, a nyugati világ pusztulásán gondolkodik, miközben arra is rádöbben, hogy elrontott élete nemcsak rossz döntései eredménye, hanem összefüggésben áll annak a kultúrának a hanyatlásával, amelybe beleszületett. Következtetései közül a szerelemről vallott megosztó, kissé hímsoviniszta elképzelései miatt is a legmeglepőbb az, miszerint pont a szerelem a legfontosabb a világon. És azzal rontottunk el mindent, hogy „bedőltünk a személyes szabadság illúziójának, a szabad, végtelen lehetőségeket tartogató élet illúziójának.”

Michel Houellebecq: 
Szerotonin, fordító: Tótfalusi Ágnes, Magvető, 2019. 
Értékelés: 10/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Önkéntesek az idősgyógyászati osztályon

Önkéntesek az idősgyógyászati osztályon

Pellegrini Bugár

Pellegrini és Bugár már tudják, ki veszi át Sólymos helyét

ittas vezetés

Fiatalokkal teli autó szenvedett balesetet – a 19 éves sofőr részegen, jogosítvány nélkül vezetett

Sólymos László

Sólymos a képviselői mandátumáról is lemondott

Az idei tanévben is számos verseny vár a diákokra.

Mozgalmas éve lesz a Selye János Gimnáziumnak

rongálás

Előállították a sírgyalázót, aki náci jelszót firkált egy zsidó temetőben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.