Még marad Debrecenben

Már bizonyos, hogy 2009-ig együtt marad Debrecenben Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, miután a Golgota című festményt további öt évre tartós letétbe helyezte új tulajdonosa; az erről szóló megállapodást tegnap írták alá a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

Már bizonyos, hogy 2009-ig együtt marad Debrecenben Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, miután a Golgota című festményt további öt évre tartós letétbe helyezte új tulajdonosa; az erről szóló megállapodást tegnap írták alá a Déri Múzeum Munkácsy-termében. Az egyezményt Pákh Imre, a festmény magyar származású amerikai tulajdonosa, Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Vargáné Szathmáry Ibolya, a múzeum igazgatója látta el kézjegyével.

Hiller István kulturális miniszter az alkalomra írt levelében kifejti: a Munkácsy-trilógia művészi értékén túl mára már szimbólum. Azt jelképezi, ha egy közösség – legyen az város vagy akár egész nemzet – egy jó ügyért összefog, akkor annak eredménye lesz. A miniszter utalt arra, hogy a Munkácsy-trilógia esetében 84 évet kellett várni arra, hogy a közös cél, az összefogás, a jó szándék és némi szerencse együtt legyen: először ugyanis 1911-ben merült fel az ötlet, hogy a három képet együtt kellene bemutatni Magyarországon, míg az első letéti szerződést 1995-ben sikerült megkötni. Hiller István szerint „a három festmény jelképes hajóját sokan húzták egy irányba”.

Pákh Imre arról beszélt, hogy két éve járt először Debrecenben és akkor látta a három műalkotást. Elmondása szerint már akkor döntött, hogy lépéseket tesz a képek együtt maradása érdekében. Örömét fejezte ki, hogy ha még ideiglenesen is, de megtalálták a megoldást, amiben – mint mondta – sokat segített Bereczky Loránd, a Nemzeti Galéria főigazgatója. A képtulajdonos reményét fejezte ki, hogy 2009-ig, a tartós letét lejártáig végső megoldást találnak az alkotás Debrecenben maradására. Az MTI érdeklődésére kijelentette: hajlandó arról is tárgyalni, hogy a Golgota magyar nemzeti tulajdonba kerüljön.

A Nemzeti Galéria főigazgatója bejelentette: megállapodtak Pákh Imrével arról, hogy két év múlva Munkácsy-kiállítást rendeznek a Nemzeti Galériában, amelynek alapja Pákh Imre Munkácsy-gyűjteménye lesz, köztük több olyan alkotás, amely soha nem volt még Magyarországon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?