Magyar állami kitüntetéseket adtak át Pozsonyban a nemzeti ünnep alkalmából

kitüntetettek

A szlovákiai magyar kulturális és közélet kiemelkedő személyiségei vettek át magas magyar állami kitüntetést augusztus 20., az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Magyarország pozsonyi nagykövetségén. 

A Magyar Érdemrend Lovagkereszttel ismerték el Lanstyák István egyetemi oktató, nyelvész munkásságát. A méltatás szerint Lanstyák István a kétnyelvűségben élő szlovákiai magyarság nyelvhasználatának, a kétnyelvűség törvényszerűségeinek, következményeinek legavatottabb kutatója. „Iskolateremtő munkát végzett és végez; nemzetközi szintre emelte a szlovákiai szociolingvisztikai kutatásokat.” Lanstyák István a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar–angol szakos tanári oklevelet. 1989-től a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék oktatója. 1999-től a Fórum Társadalomtudományi Szemle szerkesztőbizottságának tagja. 2000-től tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének. 2016-tól vezeti a Fórum Kisebbségkutató Intézet keretében működő Gramma Nyelvi Irodát.

Csütörtöky József muzeológus, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Vezetése alatt Szlovákia egyik legrégebbi múzeuma – Duna Menti Múzeum – a Felvidék egyik legnagyobb magyar múzeumi intézményévé vált. Múzeumigazgatóként aktív kezdeményezője a kül- és belföldi múzeumokkal, egyetemekkel és tudományos intézetekkel történő széles körű együttműködésnek, amely nemcsak a kutatómunkára és kiállítások megvalósítására, hanem a publikációs tevékenységre is kiterjed” – hangzott el a laudációban. Számos természettudományi, múzeumtörténeti tanulmány, szakmai és ismeretterjesztő cikk szerzője.

Galéria

Holocsy Krisztina, a Komáromi Jókai Színház színművésze a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 1995-től megszakítás nélkül tagja a komáromi teátrumnak. „Műfajtól és a rá bízott szerep nagyságtól függetlenül olyan színészi biztonság, szakmai tudás és alázat jellemzi a munkáját, mely mind emberileg, mind szakmailag kikezdhetetlen” – emelte ki méltatója. Zenés műfajban való jártassága, kitűnő énekhangja olyan szerepek megformálására tette alkalmassá mint Hodel a Hegedűs a háztetőnben, vagy a My Fair Lady Elizája, a francia királylány Kacsóh Pongrác daljátékában. Ugyanakkor drámai erejét, finom árnyalatú színészi eszköztárát is megmutathatta Müller Péter–Seress Rezső Szomorú vasárnap című színpadi játékában, illetve a Három nővér Olgájaként. Újabban egyebek közt a Teljesen idegenek, Az üvegcipő, Edith és Marlene című előadásban láthatta, láthatja a közönség.

A Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki Marián Hantákot. 1972-ben végzett a Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán, ahol 1989-ben kandidátusi címet szerzett. A laudáció szerint Marián Hantáknak a Párkányt Esztergommal összekötő Mária-Valéria híd újjáépítése Phare-projektjének koordinátoraként jelentős szerepe volt a projekt megvalósulásában. 2002 és 2008 között az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának Transz-Európai Észak–Déli Autópálya projektje központi irodájának igazgatója volt Varsóban. 2009-től a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumában töltött be különböző pozíciókat, ilyen minőségében hozzájárulva a magyar–szlovák közlekedési kapcsolatok fejlesztéséhez.

Korábban, hétfőn Budapesten az Országházban Tóth János, a komáromi Selye János Egyetem általános és fejlesztési rektorhelyettese a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Balogh Gábor, a Csemadok közép-szlovákiai regionális alelnöke pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vette át. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?