Magasság, bicikli és Beckham-póló

Vietnami gyerekek, akik az Agent Orange vegyi fegyver nyomait viselik. A kambodzsai aknamezők sérült gyermekáldozatai. Burmai és tibeti menekült családok táborokban, sanyarú körülmények között élő csemetéi. Thaiföldi utcagyerekek. – Nagyméretű fotópapírra kimerevített kegyetlen, megrázó életképek kiszolgáltatott, megnyomorított gyerekekkel a pozsonyi Polus City Centerben.

Martin Bandžák: Taposóaknák, Kambodzsa Hogy miért egy pazar bevásárlóközpontban? Mondhatnánk, mert a szegénység a luxussal szembeállítva még szembetűnőbb és döbbenetesebb. És mert ez a ház, a Polus város a városban, s ahogy a kiállítás megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott: miért ne kaphatna helyet egy ilyen „városban” az üzletek, butikok között fotóművészetet kínáló galéria is, hiszen az épületben átlag huszonhatezren fordulnak meg naponta. Az üzletközpont ezért is adott helyet a Gyermekek fókuszban című kiállításnak, amely a Magna polgári társulás kezdeményezésére született. A Magnát azzal az elhatározással hozták létre, hogy súlyos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. Mégpedig oly formában, hogy fényképezőgép és kamera segítségével képeket örökítsenek meg a fejlődő országok súlyos gondjairól, elsősorban a legkiszolgáltatottabb rétegről, a gyerekekről, és a rögzített dokumentumokat a szlovákiai közönség elé tárják. A szegénységről, nyomorról, tehetetlenségről, megalázottságról tudósító megrázó felvételekkel szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy bennünket ezek a távoli problémák nem érintenek. Ha másképp nem, akkor olyan formában utolérnek, hogy a gyerekek szegénysége, elesettsége, nyomora itt, Szlovákiában is meg tud változtatni bennünket, felnőtteket – hangzott el a sajtótájékoztatón. Először 2001 júliusában keltek útra a társulás tagjai, köztük Martin Bandžák fotográfus. Akkor – július és december között – Indiát és Nepált járták be. Ennek a látogatásnak a fényképanyagából született az Asia Today című kiállítás, amelynek a pozsonyi Aupark adott otthont.

Martin Bandžák: Menekülttáborban, Nepál Martin Bandžák tavaly júniusban újra nekivágott Ázsiának, ezúttal – kamerával a kezében – vele tartott az úton Vlado Balko televíziós rendező is. Thaiföldön, Burmában, Vietnamban és Kambodzsában jártak, fényképezték, filmezték a gyerekek mindennapjait. A fotóanyagból válogatva megrendezték a Gyermekek fókuszban című kiállítást, a rögzített mozgóképekből pedig három dokumentumfilm készült, amelyeket a húsvéti ünnepek idején mutat be a Szlovák Televízió. A produkcióhoz egy beharangozó verkfilm is kapcsolódik, melynek címe: XA-ME (Anya nélkül). Ezt kísérőfilmként március harmadikáig a nagyfilmek előtt vetítik a Ster Century Cinemas termeiben. Ahogy Vlado Balko rendező mondta, ha ezeket a filmeket megnézzük, Szlovákiát és magunkat is másképp fogjuk értékelni, és másképp tekintünk majd embertársainkra. „A mi gyerekeink félnek az idegenektől. E dokumentumfilmek üzenete, hogy minden gyerek egyforma. Bárhol is jártunk, mindenütt minden csöppség biciklit akart, mindegyik magasabbról szeretett volna lenézni a földre, magasabbról szerette volna látni a világot, és mindegyik Beckham-pólóért esedezett.” És még egy közös vonás, ám erről már Vladimír Krčméry, a nagyszombati egyetem dékánja beszélt, hogy „minden földrészen élnek olyan gyerekek, akiknek szükségük van a segítségünkre.” Akiket családjaikkal együtt elűz otthonukból, és földönfutóvá tesz, migrációra kényszerít a nyomor, a háború, a nincstelenség, az összeférhetetlenség, az emberi gyűlölet, az oda nem figyelés. A Polusban kiállított harmincöt nagyméretű fotográfia erre figyelmeztet: az újkori migráció kegyetlenségeire, amelyeket ártatlan, tehetetlen, kiszolgáltatott gyerekek szenvednek el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?