Közadakozásból áll majd a vár?

Kis híján egy ház ebédlőjében állt meg az méretes szikla, amely a trencséni vár falából szakadt ki múlt pénteken. A legfrissebb információk szerint a savas eső okozta kémiai folyamatnak köszönhetően bomlott meg a habarcs, emiatt omlott le a fal egy része.

Egy hete még ez a látvány fogadta a Trencsénbe látogatókat(Méry Gábor felvétele) „A kétméteres szikla az udvar hátsó kerítésének ütközött, ez annyira lefékezte, hogy nem okozott különösebb kárt. A szoba fala azonban a rengés hatására megrepedt, a régi kétszárnyas ajtó is tönkrement. Kétszáz éves a ház, csak a szakértő tudja megmondani, valójában mekkora kárt okozott nekünk ez az omlás” – mondta a Pravda című napilapnak az egyik károsult. A tízméteres várfalat még a tizenötödik században emelték, a trencséni várkastély egyik fontos része volt. Első látásra szembetűnt bárkinek, aki a városközpontban sétált, de már a vonat ablakából is megfigyelhető volt. Nem véletlen a múlt idő használata: ebben a látványban jó ideig nem lesz részünk. A trencséni megyei önkormányzat ugyanis, amely a várban működő múzeum kezelője, nem rendelkezik megfelelő forrásokkal az újjáépítéshez. Első becslések szerint legalább tízmillió koronába kerülne a felújítás, ráadásul nehezen megközelíthető terepen. Ki építene manapság egy húsz méteres közönséges kőfalat másnak? A város és a megye képviselői ezért az államhoz fordultak. A múzeum igazgatója, Katarína Babičová szerint is a kormány segítségére lenne szükség, bár elárulta: nagyon sokan telefonáltak, és kisebb-nagyobb összeget ajánlottak fel. Annál valószínűbb, hogy közadakozásból épülhet majd újjá, hiszen a kulturális minisztérium illetékes főigazgatója, Martin Kováč is arra utalt, hogy nem az államé a vár, tehát az államnak nem kötelező rendbehozni. A trencséni megyei önkormányzat elnöke, Štefan Štefanec azért mégis bizakodó, hiszen a Dzurinda-kabinet programjában szerepel szerepel egy pont, amely kimondottan a várak felújítását tűzi ki célul.

S mi történhet, ha mégsem sikerül pénzt szerezni? A múzeum igazgatója azt a lehetőséget is elképzelhetőnek tartja, hogy lassan mindenki hozzászokik a leomlott falú vár látványához. „Ez nem is baj, hiszen így kitűnő kilátás nyílik a nem is olyan régen felújított palotára” – jelentette ki Katarína Babičová.

A törvény szerint egy vár állagmegőrzéséről a tulajdonos köteles gondoskodni. Ha erre nincs pénze, akkor kérhet az államtól vagy a helyi önkormányzattól. Martin Kováč elárulta: tavaly összesen 600 milliót kértek erre a célra a kulturális tárcától. Mennyit utaltak ki? Tizenkilenc milliót. „Ez még így is nevetséges összeg, hiszen az országban több mint tizenkétezer kisebb-nagyobb műemlék található” – mentegetőzött a főigazgató. Persze teljesen másképp kezeli az állam a saját, pontosabban a Szlovák Nemzeti Múzeum kezelésében álló 23 várat, amelyekre tavaly körülbelül egymilliárdot költött. (szge, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?