Kortársak és klasszikusok

Pozsony. Kilenc premierre készül a 2017/2018-as évadban a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata.

Pozsony. Kilenc premierre készül a 2017/2018-as évadban a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata. Az új bemutatók mellett több mint 30 előadás marad műsoron, köztük például Esterházy Péter pozsonyi „megrendelés-re” írt Mercedes Benze, Viliam Klimáček Sissije, amelyet Novák Eszter állított szín-padra, vagy Sláva Daubnerová Zenélő háza (a jól ismert párkányi história nyomán).

Roman Polák, a prózai társulat távozóban levő igazgatója az új évad terve kapcsán úgy fogalmazott: betetőzése lesz mindannak, amit az utóbbi öt tematikus szezonban célul tűztek ki maguk elé – jelesül, hogy provokatív és inspiratív előadásokat vigyenek a nőzők elé, hogy összekapcsolják a pozsonyi Nemzetit a világ színházi történéseivel, hogy közelebbről is megnézzék a nemzeti történelem szürke foltjait. Az elmúlt években körüljárták a bűn témakörét, a szlovák évadban a nemzeti történelem súlyos témáival és meghatározó személyiségeivel foglalkoztak, majd kortárs hazai szerzők szövegei és külföldi rendezők elképzelései (vagy fordítva: „importált” művek és meghatározó szlovák színházi alkotók) között szerveztek találkozásokat.

Ez utóbbi projekt most újabb állomásához érkezik: Viliam Klimáček Jelenés (A sírásó lánya) című új fekete komédiáját november elején mutatja be a társulat Vladimir Serre francia rendező irányításával. A kis hegyi faluban átlagos család él: az apa alkalmi sírásó, az anya volt orosztanár, eladósorba került lányuk udvarlója a környező erdőkben szervez nemzetvédő milíciát. Ezt az „idillt” zavarják meg a lány hirtelen támadt jelenései, amelyek felkavarják a kis közösség életét: vajon valóban a szent család tűnik fel újra és újra, vagy holmi migránsok bujkálnak a fák között? Hiszünk-e a csodában vagy inkább hiszünk az előítéletes, demagóg tételeknek? És bármit is hiszünk, az milyen tettekre ösztönöz bennünket?

A kortárs premier mellett az aktuális évad súlypontja a klasszikusokra, illetve a klasszikusok mai értelmezésére helyeződik át. Még idén lesz két Shakespeare-bemutató: a vígjátékok közül A windsori víg nőket októberben, a tragédiák közül a III. Richárdot (Tomáš Maštalírral a címszerepben) novemberben tűzi műsorra a Szlovák Nemzeti Színház. A stúdiószínpadon januárban Dosztojevszkij A szelíd teremtés című kisregényéből készül háromszereplős előadás, majd áprilisban Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című drámája elevenedik meg egyfajta jutalomjátékként, Martin Huba karakterére szabva. Ugyancsak a stúdiótérben kap helyet Bjørnstjerne Bjørnson Erőnk felett című drámájának a bemutatója. A nagyszínpadi premierek sorát a másik nagy norvég, Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámája, Szophoklész Antigonéja, valamint a Tolsztoj nagyregényéből, a Háború és békéből készülő előadás teszi teljessé 2018 folyamán.

Folytatódnak az oktató nevelő programok is; ezen belül a Színház a szélsőségek ellen címmel egy éve útjára indított projekt első produkciójával, a Natálkával a naptári év végéig szembesülhetnek az érdeklődők (jellemzően azok a diákok, akiknek az iskolája meghívta az előadást). Tervben van a sorozat új darabja is, de ennek témájáról még nem nyilatkozott a teátrum vezetése.

A Szlovák Nemzeti Színház a 2017/2018-as szezont is az Eurokontext nemzetközi színházi fesztivállal zárja – igaz, ez alkalommal a rendezés joga az opera- és a balett-társulatra száll át, azaz formabontó zenedrámák és táncszínházi produkciók vendégeskednek majd a szlovák fővárosban jövő év júniusában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?