Jövőre tovább nőnek a bérek, és csökken a munkanélküliség

Az előttünk álló évben az eddiginél is nagyobb sebességre kapcsol a szlovák gazdaság növe-kedési üteme, ami a foglalkoztatottságon és a béreken is meglátszik majd.Pozsony.

Az előttünk álló évben az eddiginél is nagyobb sebességre kapcsol a szlovák gazdaság növe-kedési üteme, ami a foglalkoztatottságon és a béreken is meglátszik majd.

Pozsony. Szlovákia gazdasága az idei 3,4 százalékos gazdasági növekedést követően 2018-ra 3,8 százalékos bővülést produkálhat, a Jaguar Land Rover nyitrai autógyár üzembe állításának, továbbá az egyre izmosabb lakossági fogyasztásnak köszönhetően – mondta Andrej Arady, az Általános Hitelbank (VÚB) makrogazdasági elemzője. Egybevetésül: az eurózóna idevágó átlaga idén 2%, jövőre pedig 1,7% lesz.

Kevesebb állástalan

Ezzel párhuzamosan tovább csökken a munkanélküliek aránya, az országos bruttó bérek pedig az idei 4%-os növekedést követően 2018-ban már 5 százalékkal nőhetnek. Ha ez a prognózis valóban megvalósul, akkor az országos átlagbér az idén várt 950 euróról egy év múlva elérheti az 1000 eurót – áll a kereskedelmi bank tegnap ismertetett elemzésében. Szlovákia tehát sikeresen meglovagolja a világgazdaság lendületének hullámát, hiszen az Egyesült Államok történetének harmadik leghosszabb konjunkturális ciklusát produkálja, Németország is jól muzsikál, a visegrádi csoport pedig szintén átlagon felül teljesít.

Nőnek az árak

Tény, hogy a lendülettel párhuzamosan némileg az infláció mértéke is nő, jövőre a pénzromlás üteme átlépheti a 2 százalékot. Ami a lakosság anyagi helyzetét illeti, Zdenko Štefanides, a VÚB vezető elemzője arra figyelmeztetett, hogy aggasztó mértéket kezd ölteni a háztartások eladósodottsága, a lakosság éves bevételéhez viszonyítva már meghaladtuk az olaszok szintjét is, másrészt megtakarításaink (egy főre átlagosan 12 200 euró jut) nem érik el az eurózóna átlagának egyötödét – mindez a történelmileg legalacsonyabb jelzálog-hitel-kamatok következménye.

Globális fellendülés

Az ENSZ éves jelentése szerint a globális gazdaság 2011 óta a legnagyobb ütemben, mintegy 3 százalékkal nő az idén. A dokumentum összeállítói kiemelték, hogy a gazdaság helyzetének javulása széles körű, a világ országainak csaknem kétharmada a tavalyinál nagyobb GDP-növekedést ér el az idén. Az ENSZ-jelentés szerint jövőre és a rá következő évben egyaránt 3 százalékkal nő a globális gazdaság a tavalyi 2,4 százalék után. Az elemzők szerint épp a kedvező makrogazdasági helyzet miatt kellene még most a belenyúlnia az országoknak a gazdaságpolitikájukba, diverzifikálni a gazdaságukat, csökkenteni az egyenlőtlenségeket, támogatni a hosszú távú befektetéseket, kezelni az intézményi hiányosságokat. (shz, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?