Jég whisky nélkül, Golf-áramszünet, Lámpaláz

Nézem a dobozt. Vasárnap este van, a Jégkorszak című amerikai animációs filmet nézzük a gyermekkel videokazettáról. Amikor a mesének vége, és sikerül megkaparintanom a távkapcsolót, a tévében éppen a Napló jelentkezik be.

Nézem a dobozt. Vasárnap este van, a Jégkorszak című amerikai animációs filmet nézzük a gyermekkel videokazettáról. Amikor a mesének vége, és sikerül megkaparintanom a távkapcsolót, a tévében éppen a Napló jelentkezik be. A műsorvezetőtől azt hallom, hogy tényleg baj van: a Pentagon legújabb forgatókönyve arról értesítette az amerikai elnököt, hogy Európa 10-20 éven belül eljegesedik, és kereken 21 év múlva összeomolhat az Európai Unió. Nem kapcsolgatok sehova, a téma maradásra késztet. A helyszín tehát az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a kulcsfigura pedig a világ legismertebb jövőkutatója, Andrew Marshall, az elemző, aki már annyi elnököt kiszolgált, hogy a Pentagonban csak Yodának hívják. Nos, A Pentagon Yodája tavaly októberben közzétette katasztrófa-előrejelzését, fagyot ígér, majdhogynem túlélhetetlent: „2012 – A szárazság és a hideg délre kényszeríti Skandinávia lakosságát. 2015 – Az Európai Unión belül összetűzésekhez vezet a vízért és az élelmiszer-ellátásért folytatott küzdelem. 2022 – A hollandok és a németek kénytelenek áttelepedni Spanyolországba és Olaszországba. 2025 – Az Európai Unió összeomlik”. A tudósok persze felénk is lázasan számolnak, s nem tagadják, hogy közel lehet a végső katasztrófa. Közben sokkoló részleteket láthatunk a Holnapután című filmből, amelyet kimondottan a klíma- és egyéb kutatók rémlátomásai alapján forgattak.

Sokan nem értik, hogy miközben évtizedek óta világméretű felmelegedésről hallunk, miért kell mégis fagyhaláltól rettegnünk. A kettő összefügg, a kulcsszó a Golf-áramlat és a nagy tengeri szállítószalag, amely viszi a meleget a Mexikói-öböltől Izlandig, és az mozgatja, hogy Izlandnál már óriási a hőmérséklet-különbség a déli meleg és az északi hideg között. Legalábbis egyelőre, hiszen a sarki jégtakaró felolvadásával ez megváltozhat. A múltban számtalan példa volt egy kis Golf-áramszünetre, amely több száz éves komoly lehűléshez vezetett az észak-amerikai kontinensen csakúgy, mint Európában. A témával nemrég Friderikusz Sándor is foglalkozott A szólás szabadsága című műsorában, s nekem már akkor is az jutott eszembe, hogy bár nem feltétlenül kell a dolgoknak pontosan így történnie (a Pentagon biztos, ami biztos alapon a legpesszimistább változatot ismertette a világgal), de ha mégis jeges jövő vár ránk kevés fókával, akkor Nostradamus elbújhat a zagyva kis négysorosaival, hiszen a közelgő jégkort Madách Imre pontosan és világosan előre megjósolta Az ember tragédiájában...

A fent említett műsorban azzal sem igazán nyugtattak meg, hogy odafentről meg egy rémes, krumpliszerű kisbolygó közeledik (akkora, mint a Margitsziget és Toutatisnak hívják), s szeptember 29-én nagyon közeli pályán húz el a Föld mellett. Mindenesetre a Napló nézői így alaposan fel lettek készítve, ezek után biztosan nem érte őket „hidegzuhanyként” a Vízözön című amerikai filmprodukció.

Nézem a dobozt. Szebb jövőképre szeretnék átkapcsolni, s ez hétfőn este sikerül is, amikor a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős osztályának hat színészjelöltje a képernyőn is bizonyítja: ők a jövő. A Lámpaláz című szórakoztató műsorban stílszerűen játékkal, dallal és derűvel mutatkoznak be a fiatalok. Tanáruk, Hegedűs D. Géza sok szeretettel és bölcsességgel beszél róluk. Frissek, fiatalok, tehetségesek, jó őket látni és hallani, remélhetőleg lesz erejük ellenállni a gagyi és zsozsó munkának, és legyőznek minden akadályt, hogy tehetségük kibontakozhasson. Nekem Kovalik Ágnes és Papp Dániel bemutatkozása tetszett legjobban, de mind a hatuknak nagyon drukkolunk, és bízunk benne: sok lehetőségünk lesz még jobban megismerni és megszeretni őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?