Kultúra

Isten arca

Vasárnap ránk tört, és áramlott apokaliptikus reménységgel, a tavasz. Nem tudom, hogy került arcomra a szájmaszk, én az utcára, de mindenki ott volt, akikkel három hete nem találkoztam.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. április 10. 19:30

Isten arca
- Somogyi Tibor felvétele

Néztük a Városba Bevonulót, szívünk fájdalmas gyönyörrel dobbant: Ki ez? Én a látványt támadó hangokon túl szólongattam: Jézus, nézz rám! Nagyböjt a kedvenc évszakom. Be kellett jönnünk házainkba. Na, ez tényleg böjt. Átrendezkedtünk. Falat húztunk feladatokból, kifordítottuk szorongásainkat: zene, tánc, otthonedzés. Most túlélünk amíg van étel, és nincs halott. Rám nézett. Ijedtemben becsuktam a szemem. Még élni akarok.

A kukából kimászik egy kis fekete. Nincs maszkja. Én csak lefutottam a szeméttel.

A Városban a Téren könyörög a magányos pásztor a világért, a bezárkózott bárányokért. Kéken hull az eső. A csodatévő Krisztus-szobor szétázik.

Napok óta hasznavehetetlen hordalékként parton hagy az éjszaka, izzadtan ébredek. Hiába magyaráztam a süket térbe diákjaimnak.

A melléknevek: egyszerű, bölcs, érthetetlen, irgalmas, szeretetteljes, bíborpiros, szelíd, fájdalmas, mezítelen, védtelen, töviskoronás…

Az igenevek: lázadó, lázító, káromkodó, leköpött, elítélt, kigúnyolt, megalázott, elhagyott, elárult, haldokló … Nem csak bennetek keverednek össze.

Szivárognak a hírek. Botrány a templomban, aztán megátkozta a fügefát: ha nem termett, hát ne teremjen többet!

Volt rá egy egész élete. És beszél. Bár sokan hallgatják, de mit érthetnek?

Paradicsompalántákat nevelgetek az ablakpárkányon.

Otthon legyen béke, rend és tisztaság. A pincében raktár.

A tengerparti kirándulást elhalasztottuk jövőre. A szomszédok elköltöztek? Ma mennyi a fertőzött és a halott? Milyen kicsi lett a világ! Hol van most Isten?

Virágvasárnap és nagypéntek között. Bennem vonul és kiált, hogy végre nézz fel? Ne fordítsd el tőlem arcodat!

A szeretet fájdalom. Úgyis egyszer ledőlnek a falak.

Nézzek meggyötört arcára, aki életemért életét adja!

Ne magamnak éljek, életem adjam az életért!

Nem száll le a keresztről. Odaadja. Reng a föld, a kövek megrepednek, sötét van. Valami visszafordíthatatlanul szétszakadt. Ne félj! Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.

Németh Csilla
tanár

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.