Irodalmi Szemle Irodalom a két háború között

Tavaly november végén került sor Pozsonyban, a Madách-Posonium Kiadó székházában arra az egynapos nemzetközi tanácskozásra, melyet a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága rendezett a két világháború közötti csehszlovákiai magyar irodalomról. A folyóirat legújabb száma közli a tanácskozáson elhangzott előadásokat.

Tavaly november végén került sor Pozsonyban, a Madách-Posonium Kiadó székházában arra az egynapos nemzetközi tanácskozásra, melyet a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága rendezett a két világháború közötti csehszlovákiai magyar irodalomról. A folyóirat legújabb száma közli a tanácskozáson elhangzott előadásokat. Fried István, a szegedi József Attila Tudományegyetem professzora Neubauer Pál munkásságával foglalkozott, fiatal hazai irodalomkritikusunk, Kocur László a narratív pszichológia nézőpontjából vizsgálta Darkó István egyik regényét, Alabán Ferenc írása pedig a regionalizmus – európaiság – önismeret kérdésével foglalkozik. Anton Straka tevékenységéről Turczel Lajos portréját ismerheti meg az olvasó.

A szépirodalmi rovatban Csoóri Sándor Egy elveszett karácsony című gondolatgazdag írását olvashatjuk a háborús évekről, Pomogáts Béla pedig Kossuth Lajos alakját, irodalmunkban fellelhető jelenlétét, valamint Ady Endre erdélyi kötődését mutatja be. Itt olvashatjuk Zalaba Zsuzsa verseit, Varga Imre elbeszélését, továbbá Cselényi László Érzelmes utazását Gömörben, illetve Gál Sándor naplójegyzeteit. Közli a folyóirat Aich Péter írását Kertész Imre Nobel-díjas regényéről, valamint Öllős Edit Duett a dadával című írását.

A kritika-rovatban L. Erdélyi Margit Irodalmi szövegek nyelvészeti és fordítási kérdései címmel Cs. Jónás Erzsébet kötetével foglalkozik. Érdeklődésre tarthat számot Szávai Dorotty vendégkritikája, melyben Závada Pál legújabb, Milota című regényével foglalkozik. A folyóirat legújabb számát Lipcsey György munkáival illusztrálták. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?