Ideje megőrülni vagy elsétálni

<p>Tudom, tudom… megint én. Mit is írhatnék? Ebben az esetben krónikus szorongás fog el. Mindig is paranoiás voltam, elég sok minden zavar engem…</p>

KASZÁS DÁVID

Columbus hasonló szavai kísérik végig a filmet, elbeszélőként segít át a zavaroson. Keretbe foglalja az ágas-bogas zombimesét. Szokatlan nevű, bogaras karakterekről, túlélési praktikákról és élőholt-invázióról szól. Ide vele! A rögeszmés opponensek meg harapjanak citromba. Zombifilm? Szemétdombon a helye!? Akkor egy rövid mustra mindenekelőtt: Lugosi Béla (az 1932-es Fehér zombiban), Ed Wood Jr., George A. Romero, Lucio Fulci, Sam Raimi, Peter Jackson, Danny Boyle… Gigászi alkotók nyúltak már e témához. Kérem szépen, van itt minőség!

A Zombieland alkotói (eredetileg tévésorozatban gondolkodtak, a közönségsikert követően pedig már folytatásban) méltóak nagy elődeik hagyatékának folytatására. Újításaikkal – melyek nem forradalmasítják ugyan e műfaji alcsoportot – legalább olyan mókás filmet alkottak, mint annak idején Shaunék. Előételként ajánlanám a Danger! 50,000 Zombies! című kisfilmet. Akad itt friss vér bőven, bár a régi leckét is kívülről fújják. Például elég egy jól irányzott ütés vagy lövés az élő halottak likvidálásához, nem kell felrobbantani, szétvágni, -lőni a harapva fertőző kreatúrákat, vagy az irányítójukat megölni. A rothadó-oszladó bábok mozgása pedig nem feltétlenül lassú, gépszerű, sőt, némelyik elég gyorsan szaladgál! E road movie világméretű magyarázatokra sem szentel felesleges perceket (expozíció hiánya), ugyanakkor bőven elég ürügyet kapunk ahhoz, hogy pörögjenek az események. Van trancsírozás/aprítás bőven, mégsem egy parttalan B-kategóriás szennyfilm (gore, slasher vagy trash gyöngyszemekből egyébként sincs hiány). A legjobb pedig az a Zombilandben, hogy nem lehet a Facebook profilt frissíteni.

Nincs myvip, msn, skype vagy annak angolszász megfelelői, lassan pedig élő ember sem marad. Világháló helyett világjárvány! Az őrült emberekből őrült zombik lesznek. Ezt a bohócfóbiás Columbus el akarja kerülni, nem szeretné, ha emberi Happy Meal lenne belőle, ugyanakkor a lányoknál sem akar kudarcot vallani. Egy 406-ossal (Peugeot? Pizsi?) már megjárta... Saját szabályai szerint próbál meg életben maradni, melyet bőven illusztrál is. Pár gyakorlati tanáccsal Woody Harrelson segíti... „Állj! Nincsenek nevek. Kerüljük a további bensőséges kapcsolatot.” Tehát Tallahasseevel, a sütibajnokkal folytatja kálváriáját, bár nem stílusuk a csoportos utazás. Később a duó négyesfogattá bővül, két csirke, Wichita és Little Rock, nővér és húg is betársul a különítménybe. Mindannyian Zombieland árvái. Úticéljuk a „Csendes játéksziget”, mely egyelőre mentes a két lábon járó romlott húshalmazoktól. Pihenésképpen megállnak Hollywoodban, mely a legjobb hely az alvásra, majd 2+2 felállásban próbálják meg összehozni a hét zombi gyilokját egy hatalmas vidámparkban. Itt már nemcsak a haláltól félthetjük hőseinket…

Lovagolják meg e hullámvasutat! Az sem baj, ha nem veszik észre, hogy az egyedül ritkán járó élőholtak a közeljövőt sejtetik, az önmagát elfogyasztó társadalmat szimbolizálva. Élvezzék csak az apró dolgokat! Talán felesleges is a temérdek analógia, a tengernyi utalás, ha nem süt a képernyőről a mozi ereje, s nem pörköl a varázslat a nyomdafestéken át. El is köszönök. „Nem vagyok valami jó a búcsúzásban… Jó legyél malacka!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?