Kultúra

Ideje megőrülni vagy elsétálni

Tudom, tudom… megint én. Mit is írhatnék? Ebben az esetben krónikus szorongás fog el. Mindig is paranoiás voltam, elég sok minden zavar engem…
ÚJ SZÓ ONLINE

2009. december 10. 19:00

KASZÁS DÁVID

Columbus hasonló szavai kísérik végig a filmet, elbeszélőként segít át a zavaroson. Keretbe foglalja az ágas-bogas zombimesét. Szokatlan nevű, bogaras karakterekről, túlélési praktikákról és élőholt-invázióról szól. Ide vele! A rögeszmés opponensek meg harapjanak citromba. Zombifilm? Szemétdombon a helye!? Akkor egy rövid mustra mindenekelőtt: Lugosi Béla (az 1932-es Fehér zombiban), Ed Wood Jr., George A. Romero, Lucio Fulci, Sam Raimi, Peter Jackson, Danny Boyle… Gigászi alkotók nyúltak már e témához. Kérem szépen, van itt minőség!

A Zombieland alkotói (eredetileg tévésorozatban gondolkodtak, a közönségsikert követően pedig már folytatásban) méltóak nagy elődeik hagyatékának folytatására. Újításaikkal – melyek nem forradalmasítják ugyan e műfaji alcsoportot – legalább olyan mókás filmet alkottak, mint annak idején Shaunék. Előételként ajánlanám a Danger! 50,000 Zombies! című kisfilmet. Akad itt friss vér bőven, bár a régi leckét is kívülről fújják. Például elég egy jól irányzott ütés vagy lövés az élő halottak likvidálásához, nem kell felrobbantani, szétvágni, -lőni a harapva fertőző kreatúrákat, vagy az irányítójukat megölni. A rothadó-oszladó bábok mozgása pedig nem feltétlenül lassú, gépszerű, sőt, némelyik elég gyorsan szaladgál! E road movie világméretű magyarázatokra sem szentel felesleges perceket (expozíció hiánya), ugyanakkor bőven elég ürügyet kapunk ahhoz, hogy pörögjenek az események. Van trancsírozás/aprítás bőven, mégsem egy parttalan B-kategóriás szennyfilm (gore, slasher vagy trash gyöngyszemekből egyébként sincs hiány). A legjobb pedig az a Zombilandben, hogy nem lehet a Facebook profilt frissíteni.

Nincs myvip, msn, skype vagy annak angolszász megfelelői, lassan pedig élő ember sem marad. Világháló helyett világjárvány! Az őrült emberekből őrült zombik lesznek. Ezt a bohócfóbiás Columbus el akarja kerülni, nem szeretné, ha emberi Happy Meal lenne belőle, ugyanakkor a lányoknál sem akar kudarcot vallani. Egy 406-ossal (Peugeot? Pizsi?) már megjárta... Saját szabályai szerint próbál meg életben maradni, melyet bőven illusztrál is. Pár gyakorlati tanáccsal Woody Harrelson segíti... „Állj! Nincsenek nevek. Kerüljük a további bensőséges kapcsolatot.” Tehát Tallahasseevel, a sütibajnokkal folytatja kálváriáját, bár nem stílusuk a csoportos utazás. Később a duó négyesfogattá bővül, két csirke, Wichita és Little Rock, nővér és húg is betársul a különítménybe. Mindannyian Zombieland árvái. Úticéljuk a „Csendes játéksziget”, mely egyelőre mentes a két lábon járó romlott húshalmazoktól. Pihenésképpen megállnak Hollywoodban, mely a legjobb hely az alvásra, majd 2+2 felállásban próbálják meg összehozni a hét zombi gyilokját egy hatalmas vidámparkban. Itt már nemcsak a haláltól félthetjük hőseinket…

Lovagolják meg e hullámvasutat! Az sem baj, ha nem veszik észre, hogy az egyedül ritkán járó élőholtak a közeljövőt sejtetik, az önmagát elfogyasztó társadalmat szimbolizálva. Élvezzék csak az apró dolgokat! Talán felesleges is a temérdek analógia, a tengernyi utalás, ha nem süt a képernyőről a mozi ereje, s nem pörköl a varázslat a nyomdafestéken át. El is köszönök. „Nem vagyok valami jó a búcsúzásban… Jó legyél malacka!”

Önnek ajánljuk

Epstein halálától Bill Clinton kék ruhájáig

2:1-re győzött a DAC Nyitrán

SHMÚ: Hétfőn is viharok várhatók csaknem az egész országban

Európai programot!

Két pontot elherdáltak a somorjaiak

VIDEÓ: Belecsapott a villám Danko zászlórúdjába?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?