Kultúra

Helyzetek a természetben

Vajka | Immár ötödik éve ad otthont Vajka község az IN SITU művésztelepnek, amelyen természetművészettel és helyspecifikus művészettel foglalkoznak az alkotók. A héten született műveket holnap prezentálják fotók, illetve videók segítségével.
Juhász Katalin

2021. augusztus 5. 20:31

dddddd
Ferdics Béla szobra     (Fotók: IN SITU) 

A természetművészet lényege, hogy a megszülető művek szorosan összefonódnak a tájjal, a környezeti kontextus adja meg a súlyukat. A képzőművészek (ezúttal Aradský Richard, Csanda Máté, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga) többnyire az adott helyszínen fellelhető természetes anyagokat használják fel. De a fordított hozzáállás is jellemző, amikor tájidegen tárgyakkal szándékosan rombolják a harmonikus látványt. Az alkotások beleolvadnak a tájba, vagy kikívánkoznak belőle – a környezeti kontextus adja meg a súlyukat. Gyakran a természet is beleszól a gondosan megtervezett koncepcióba, és az alkotóknak rugalmasan reagálniuk kell az adott helyzetre. Máskor az ötlet ott, helyben születik, azaz a környezet mozgat meg valamit az alkotó lelkében, agyában. Mindenképp izgalmas kihívás egyszerre alkalmazkodni és irányítani a folyamatokat, nem minden művész képes erre. 

Az IN SITU az évek alatt kivívta a szakma elismerését, helyet kért és kapott a szlovákiai magyar művészeti életben, hiánypótló kezdeményezésként, egy nálunk még nem annyira ismert műfajt népszerűsítve. Ráadásul mára a vajkai lakosok is megszokták, hogy augusztus elején egy héten át tele van a falu „csodabogarakkal”, akik elbűvölten járják a környéket és furcsa dolgokat művelnek. Egyre többen érdeklődnek, ismerkednek a művészekkel és műveikkel. 
A felhasznált anyagok jellegéből adódóan ezek a művésztelep keretében született alkotások korántsem örök életűek, a mulandóság beléjük van kódolva – idővel lebomlanak, összedőlnek, elkorhadnak vagy szétáznak. Ezért rendkívül fontos a megörökítés, a dokumentálás, főleg a performanszok és helyspecifikus happeningek esetében, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek. A holnapi, este hétkor kezdődő zárórendezvényen az elmúlt hét folyamán készült fotókat és mozgóképeket mutatják be az alkotók, akik közül többen visszajáró vendégek. Főleg azért szeretik a vajkai művész-telepet, mert ez a különleges helyszín egyszerre nyújt önkifejezési és elvonulási lehetőséget számukra. A betonszörnynek becézett vízerőmű gátjai mögött megbúvó kis falu több értelemben is szimbolikus hely, amely minden művészt megihlet – főleg azokat is, akik egész évben be vannak zárva egy műterembe vagy egyetemi előadóterembe. Az érdeklődők pedig találkozhatnak az egyik leghaladóbb kortárs képzőművészeti irányzattal, amelynek alig vannak képviselői nálunk. 

dd
Pálmai László képzőművész a világjárványra reagált happeningjében, amelyben a művésztelep alkotói szerepeltek
rr
Funczik Norbert és Funczik Mónika installációja 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.