Helen Mirren 75 éves

dddd

Ma ünnepli 75. születésnapját az Oscar-díjas Helen Mirren, aki Katalin cárnőt, I. és II. Erzsébet királynőt, és Szabó Magda házvezetőnőjét is eljátszotta, de volt hivatásos katona, kémnő és kéjnő is. Sokan a világ egyik legjobb karakterszínésznőjének tartják.

1945-ben született Londonban, orosz felmenőkkel rendelkezik, eredeti neve Jelena Vasziljevna Mironova. Már 20 évesen Kleopátrát játszotta az Old Vic színházban, nem sokkal később a legendás Royal Shakespeare Company tagja lett. 

Az 1970-es évek óta szerepel a legkülönbözőbb műfajú filmekben, olyan neves rendezők versengtek érte, mint Peter Greenaway, Robert Altman, John Mackenzie, Peter Hyams vagy Simon Curtis. 
Ő az egyetlen színésznő, aki elmondhatja magáról, hogy I. Erzsébet és II. Erzsébet királynő szerepét is eljátszotta. (Elizabeth, 2005, A királynő, 2006). A királynőben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. 

„Helen Mirren erős személyiség, akinek színészi alakításai mindig nagy hatásúak. Időről időre meglep bennünket az általa játszott összetett karakterek ábrázolásával, akár a Felül semmiben alakított Chris vagy A királynőben II. Erzsébet esetében, alakításaiban az erős nő paradigmája jelenik meg” – mondta róla Mariette Rissenbeek, a Berlinale igazgatója, amikor 2020-ban ő kapta Arany Medve-életműdíjat.  Színházi alakításaiért a Laurence Olivier-díjat és a Tony-díjat is megkapta, 2003-ban pedig a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoki fokozatával tüntették ki.

Szabó István 2012-es filmjében, az Ajtóban ő játszottak Emerencet, a szigorú elvek szerint élő házvezetőnőt. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film két asszony portréja, a házvezetőnő és a ház asszonyának lassan kibontakozó kapcsolatának története. A kezdeti gyanakvás és közöny helyét fokozatosan átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó. 

Helen Mirren emellett azért is állhat közel hozzánk, magyarokhoz, mert 2016-ban ő adta át a Golden Globe-díjat Nemes Jeles Lászlónak a Saul fiáért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?