Házassági játszmák

Játék jeligére: „15 éve élek házasságban, a férjem időnkénti viselkedése aggaszt. Pl.: bevett szokás nálunk, hogy minden reggel én készítem el a tízórait, mely az ő kikötésére szerény ennivaló, de estére frissen főzött vacsorával kell várnom, amiből gyakran nem is eszik. Egyszer a városban járva véletlenül megláttam, hogy kollégájával egy drága étteremből jön ki. A barátnőm is említette, hogy egy másik, nem éppen olcsó helyen látta őt ebédelni. Amikor viszont én kérek pénzt valami fontos dologra, pl. a gyerekeknek ruhára, akkor azt mondja, megegyeztünk, takarékoskodni fogunk. Ez apróság, de számtalan hasonló történik körülöttem, és nem tudok védekezni ellene.”

Olvassa el Eric Berne Emberi játszmák című könyvét. A férje valószínűleg olvasta, és alkalmazza az ott tanultakat. Az Ön által leírt történetet Berne játszmának nevezi. Ezek a játszmák csapdás vagy „trükkös” lépésekből állnak, és két fő ismertetőjegyük van: az egyik a rejtett jelleg, a másik pedig a nyereség. A játszmák alapvetően tisztességtelenek, kimenetelük pedig nem csupán izgalmas lehet, hanem drámai jelleget is ölthet. Egy amerikai szociológus a következő házassági játszmát írja le, mely szerinte jellemző az amerikai családokra. Szerinte a feleségek hajlanak arra, hogy a szomszéd szobából kiszóljanak: Hát ez meg mi? Ilyenkor azt várják el, hogy a férjük felálljon, átmenjen hozzájuk, és rájöjjön, mire gondolt a feleség. Ebben az elvárásban ritkán csalódnak. Egyik barátjának azonban sikerült az archetipikus helyzetben új trükköt alkalmaznia azzal, hogy a ráirányuló fegyvert visszafordította. Dolgozószobájában ült, amikor a felesége átszólt a másik szobából: Megérkezett? Természetesen a férjnek sejtelme sem volt, minek kellett volna megérkeznie, mégis azt felelte: Meg! Ekkor az asszony tudni akarta: És hová tetted? A férj így válaszolt: A többihez. Ezt követően először tudott házasságkötése óta hosszasan zavartalanul dolgozni.

Dr. Bordás Sándor, klinikai pszichológus

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?