Három éve másolja a bankjegyeket

<p>Kőszegi Tamás film- és animá-ciós rendező szenvedélyesen keresi a történetmesélés új módszereit. A nemzetközi fesztiválokon tizenkét díjat nyert The Copyist / A másoló, a világ első fénymásolóval készített narratív filmje volt. Tavaly a Saatchi and Saatchi Magyarország öt legjobb fiatal reklámfilmrendezőjének egyikévé választotta&hellip;</p>

Kőszegi Tamás film- és animá-ciós rendező szenvedélyesen keresi a történetmesélés új módszereit. A nemzetközi fesztiválokon tizenkét díjat nyert The Copyist / A másoló, a világ első fénymásolóval készített narratív filmje volt. Tavaly a Saatchi and Saatchi Magyarország öt legjobb fiatal reklámfilmrendezőjének egyikévé választotta. Új filmjéhez az egész világból gyűjti a pénzt. Pontosabban a szép bankjegyeket.

Legújabb terve egy kizárólag bankjegyek ábráiból összeálló, formabontó animációs film. Honnan jött az ötlet?

Egy egyetemi feladatnak köszönhető. Elénk tettek néhány képet, amelyekből össze kellett raknunk egy történetet. Engem mindig is érdekelt a rejtett szépség, az, ami ott van előttünk, de nem feltétlenül vesszük észre. A bankjegyekre funkcionális eszközként tekintünk a hétköznapokban, pedig ezek műalkotások. Minden ország beléjük csempészi a saját esztétikáját, kultúráját. Arra gondoltam, ha összegyűjtöm őket, egy univerzális történetet mesélhetek el a rajtuk látható ábrák segítségével.

Miről fog szólni ez a történet?

Minden animációs filmben törekedni kell a formai tisztaságra, arra, hogy a forma és a tartalom valamiféle egységet alkosson. Ezért természetes, hogy ha a bankjegyek motívumaiból készítünk filmet, akkor a pénzről, az emberi kapzsiságról, a pénzhajhászásról, a kincskeresésről kell szólnia. Ami természetesen mindenütt foglalkoztatja az embereket, tehát univerzális téma. Egyébként kifejezetten vadul kombinálok, egészen távoli országok bankjegyei találnak egymásra a filmben.

Honnan szerezte be a bankjegyeket?

Sok numizmatikussal felvettem a kapcsolatot, rengeteg albumot néztem végig, és már három éve másolom a bankjegyeket, illetve az interneten is vadászom rájuk. Körülbelül ezret szkenneltem be és katalogizáltam aszerint, hogy emberek, állatok vagy tájak vannak rajtuk. Nem olyan egyszerű használható arcokat találni, mert egy bankjegyen az embereket általában neutrális arckifejezéssel ábrázolják, többnyire maguk elé merednek. A filmben viszont sok érzelemre van szükség. Most már belelátok ebbe a világba, és tudom, melyik országokban érdemes keresgélni. A portugál bankjegyek például nagy kedvenceim, mert rendkívül izgalmasak. Sok rajtuk a szép hajó, sőt vannak hajócsaták is. Ázsiában sok sárkányt lehet látni, Afrikában rengeteg egzotikus állatot, és ezek szerintem mindenki számára érdekesek, főleg, ha majd a nézők felfedeznek egy-egy motívumot a saját országuk pénzeiről. De arra is rá tudnak csodálkozni, hogy más országokban mennyire másképp néznek ki a bankók. A numizmatikus közösség egyébként nagyon segítőkész volt, boldogok, hogy a filmnek köszönhetően egy szélesebb réteg is rácsodálkozhat arra, ami az ő mániájuk.

Hogyan, milyen technikával mozdulnak meg az ábrák?

Minden bankjegyet elemeire bontunk digitálisan, és ezek mozdulnak majd meg, mint egy papírkivágásos animációban. Ez hosszú és munkaigényes folyamat. Az előző, fénymásolós filmemen három évig dolgoztam, ezt pedig már most csinálom három éve, és szerintem még két év kell a befejezéséhez. Már A másoló készítése alatt megfogant bennem a gondolat, hogy ha valamivel még senki nem próbálkozott a világon, annak általában oka van. Szóval nem véletlen, hogy nem készült még ilyen film. Rengeteg türelmet, időt és küzdelmet igényel. Jelenleg úgy néz ki, ötperces lesz, mert ez az a hossz, amit a legjobban szeretnek a fesztiválokon. Az előző filmem hétperces volt, ami több helyen problémát okozott, túl hosszúnak találták. A nézők is körülbelül ennyit viselnek el egy fajta látványvilágból. Minél extrémebb egy kifejezési forma, annál rövidebbre célszerű fogni a filmet. Nem véletlen, hogy a nagyjátékfilmekben sokkal konzervatívabbak a történetmesélési módszerek.

Előfordult, hogy talált egy bankjegyet, ami annyira megtetszett, hogy a történetet is hajlandó volt megváltoztatni a kedvéért?

Igen, sőt szinte csak ilyesmi történt. Amikor például felfedeztem magamnak a távol-keleti és az afrikai bankjegyeket, az alapvetően megváltoztatta a sztorit, mert mindenképp szerepeltetni akartam őket. Kezdetben elsősorban a magyar pénzeket ismertem, és sokszor rácsodálkoztam olyan országok izgalmas bankjegyeire, amelyekről alig tudtam valamit. Ahogy fokozatosan kinyílt a horizontom, úgy változott a történet.

Gondolom, a gyártáshoz szükséges anyagiakat is önnek kell előteremtenie.

Nem egészen, mert az előző filmemnek köszönhetően megnőtt irántam a bizalom, úgyhogy ennek már lesz producere. A másolónál én voltam a producer, és nem volt könnyű egyszerre művésznek és üzletembernek is lennem. Egyébként a hétköznapokban is jellemző rám ez a kettősség, mert egy animációs stúdiót vezetek. Főleg reklámfilmeken, tévéműsorok főcímén, színházi előadások, koncertek háttereként vetített anyagokon dolgozunk. Elsődleges célunk, hogy olyan képi világot teremtsünk, amelyet még senki sem látott. Nagyon más készségek kellenek ahhoz, hogy egy-egy filmnek megteremtsük a világát, és hogy összehozzuk a gyártásához szükséges feltételeket. Az ilyen újszerű, kísérleti projektekben pont az a nehéz, hogy rendkívül változatos akadályokat gördítenek az ember elé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?