Ha már csak tárlaton lesz a járvány

kiállítás
Pozsony |

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZMKM) a 2021-es évben is folytatja kutató-, dokumentációs és kiállítótevékenységét – tájékoztatta lapunkat az intézmény igazgatónője, Jarábik Gabriella, valamint helyettese, Lépes Anikó. 

A múzeum vezetői ez évi terveiket ismertetve a történeti állandó kiállításuk bővítésének híréről számoltak be elsőként. A Felcserélt otthonok című időszaki kiállításuk ugyanis, amely a szlovákiai magyarság egyik meghatározó történeti eseményét, a szlovákiai magyar és német ajkú polgárok kitelepítését, deportálását és a lakosságcseréjét mutatja be, 2021-től a pozsonyi Brämer-kúriában található állandó történeti kiállítás részévé válik. 
„A Felcserélt otthonok című kiállítás a történelem viharait megélt ember nézőpontjából közelítve egységesen értelmezhető jelenségként kezeli a Közép-Európában 1945 után a politika által kikényszerített migrációs folyamatokat: a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltak vagonjait, a svábok elűzését Magyarországról, a németek kizavarását (Cseh)szlovákia területéről, a szlovákiai magyarok erőszakos áttelepítését a Szudéta-vidékre, majd a szlovák–magyar lakosságcserét” – írtuk annak idején, a kiállítás megnyitása után. 
A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma munkatársai ebben az évben két kiemelten fontos kiállítás előkészítésén dolgoznak. Az egyik a szklabonyai állandó kiállítás felújítása, amely Mikszáth Kálmán életét és munkásságát mutatja be újszerű megközelítésben, az áttekinthetőséget, követhetőséget, szemléletességet szolgáló vizuális megjelenítésre helyezve a hangsúlyt. A felújított kiállítás központi témájaként a szülőföld szeretete fogalmazódik meg, ezzel együtt az a jó palócoktól kapott sok-sok ihlet, amely megalapozta Mikszáth írói munkásságát.
2021-ben újdonságként rendezik meg a Szlovák Nemzeti Múzeum speciális múzeumainak (beleértve a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumát is) közös kiállítását, Én+Te=Mi címmel. E nagyszabású projekt vezetője Lépes Anikó, aki kifejtette, hogy a kiállítás az UNESCO kulturális sokszínűségről szóló nyilatkozata szellemiségében készül. „A mai Szlovákia területén élő nemzetek, népcsoportok, nemzetiségek történelmén és kultúráján keresztül a tolerancia, az egymással folytatandó párbeszéd és az együttműködés fontosságát, szükségességét állítja a központba, hangsúlyozva a kultúrák sokszínűségének tiszteletét” – mondta az SZMKM igazgatóhelyettese. 
„Az éves rendezvénytervünk készen áll, és bízunk abban, hogy a koronavírus-járvány remélhetőleg sikeres visszaszorítását követően megvalósításuk is lehetővé válik. Január hónapban és február elején még tart a Brämer-kúriában a Vox Humana című időszaki kiállításunk, amely Fábry Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából készült Tóth László szakmai segítségével. A hozzá kapcsolódó, az író életét gazdag fotóanyaggal illusztrált, magyar és szlovák nyelvű publikáció szerzője Szászi Zoltán. Mivel vándorkiállításról van szó, Pozsony után a Vox Humana következő befogadója a komáromi Duna Menti Múzeum lesz. A prezentált anyaghoz dokumentumfilm is készült a rimaszombati MaSkmédia Stúdió közreműködésével. A film szerkesztője Szekeres Éva, operatőre Lichtmanagger László, a rendezője pedig Jarábik Gabriella. A filmben közreműködő személyek Fábry Zoltán életének részesei, orvosa, barátai és gondozója. A dokumentumfilm múzeumunk weboldalán és YouTube-csatornáján is megtekinthető” – mondta Lépes Anikó.
„A január 22-én, 17 órakor kezdődő online rendezvényünkön a Fábry-kiállításba is belepillanthatnak azok, akik megnézik a magyar kultúra napja alkalmából készülő, Bukovszky László előadását rögzítő kisfilmünket. Az előadás Fábry munkásságának egy érdekes részét mutatja be az Üresjárat című műve kapcsán” – tájékoztatott Jarábik Gabriella. 
A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma munkatársai 2021-ben az immár rendhagyó Madách Irodalmi Nap, a Mikszáth és a Márai Emléknap mellett több időszaki kiállítással is várják az érdeklődőket. A pozsonyi Brämer-kúriában februárban és márciusban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének szervezésében tavaly megrendezett Harmos Károly Országos Rajzverseny győztes alkotásait tárják közönség elé. Májustól az érsekújvári Thain János Múzeum mutatkozik be egy műtárgyválogatással, nyáron pedig egy izgalmasnak ígérkező képzőművészeti kiállítással várják a látogatókat: témája a napjainkat meghatározó világjárvány. Kurátora Csanda Máté művészettörténész lesz. Ősszel Duncsák Attila kassai képzőművész alkotásainak, valamint a komáromi Duna Menti Múzeum az operettkirály, Lehár Ferenc munkásságát bemutató emlékkiállításnak ad otthont a Brämer-kúria.
„A Csemadok Kassai Városi Szervezete és múzeumunk közös szervezésében továbbra is látogatható Kassán a Márai Sándor-emlékkiállítás, várja a látogatókat az alsósztregovai Madách-emlékkiállítás és a felújított történelmi park is. A parkban tavasszal faültetést tervezünk, amelybe bárki bekapcsolódhat. A vásárolt és elültetett fácska gazdáját, ajándékozóját egy tábla örökíti meg. Szeretettel várjuk intézmények, iskolák, kulturális szervezetek jelentkezését is” – mondta a hetvenedik születésnapját ünneplő Jarábik Gabriella, aki kezdettől fogva vezeti az intézményt, és akinek folyamatos műtárgygyarapításra és fejlesztésre épülő vezetői munkájának köszönhetően épült ki mai színvonalára a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. 
Jarábik Gabriellától azt is megtudtuk, hogy 2021-ben több civil szervezettel is együttműködnek. A 2020-ban megnyílt Grendel Lajos Olvasóterem a Vekker Műhely több dráma- és múzeumpedagógiai foglalkozásának ad teret, ugyanakkor részt vesznek a Grendel Lajos Polgári Társulás Grendel-est című rendezvénysorozatának, valamint az író irodalmi munkásságát újraértelmező konferencia megvalósításában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?