Kultúra

Fókuszban a verbunk

Három országban – Magyarországon, Szlovákiában és Romániában –, öt helyszínen – Kapuvártól Székelyudvar-helyig, Felvidéktől Sárközig – több száz táncos vesz részt holnap a verbunk napján. Különböző tájegységek verbunk táncait adják elő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. június 11. 19:40

dd

A nemzeti táncok a 18–19. században alakultak ki Európában, a korábbi hagyományból szervesen formálódtak, és meghatározták a néptánc alakulását. A közép- és nyugat-európai polgárosultabb táncéletből már kikoptak a férfitáncok, ellenben a reformkori Magyarország táncéletében még jelentős szerepük volt. A régi stílusú táncainkra jellemző improvizatív táncalkotás a verbunkban élt tovább.
Tájegységenként eltérő formában alakult a verbunk szerkezeti felépítése a Kárpát-medencében. Változatos formák jöttek létre az egyrészes – csoportos teljesen kötött formáktól a többrészes félig kötött – félig improvizatív táncalkotásig. A rögtönzött, egyéni előadású változatok a magyar tánctörténet érdekes szakaszát mutatják be – a változás korát, ahogy a régi stílusúból szervesen kialakultak az új stílusú férfitáncok.

A rendezvény a májusi/pünkösdi időszakhoz kapcsolódik, hiszen a nyugati verbunk táncaink jellegzetes funkciója volt a pünkösdi időszakhoz kapcsolódó legényavatás. Ennek egyik legfontosabb eleme volt a település férfitáncának bemutatása.

A Táncfórum egész napos, részben személyes jelenlétű, részben online programjába több száz táncos kapcsolódik be. A helyszínek bemutatókkal, táncos felvonulással, tánctanítással, flashmobokkal, azaz villámcsődületekkel várják a közönséget egész nap.

Komáromban, a Klapka György téren a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait láthatják az érdeklődők a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a Csalló Néptáncegyüttes, a Csallóközi Táncegyüttes, a Megyer Táncegyüttes, a Generáció Táncegyüttes, a Komárom Táncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Sendergő Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Mátyus Néptáncegyüttes, a Rakonca Néptáncegyüttes, a Borostyán Néptáncegyüttes, a Nádos Néptáncegyüttes és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes előadásában.

Kapuváron a Fő téren a Kisalföld településeinek férfitáncait láthatja a közönség a Gencsapáti Hagyományőrző Együttes, a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, a Kapuvár Néptáncegyüttes, a csornai Pántlika Néptáncegyüttes, a kónyi Pipitér Néptáncegyüttes, a szanyi Bokréta Hagyományőrző Együttes, a Szili Hagyományőrző Együttes előadásában.

Budapesten a kelet–nyugati palócság és a Sárköz hagyományait mutatják be a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és Mihó Attila, Fehérvári Ádám, Gerlecz Gábor, Palenik Mihály, Palenik Vendel, Rónai Lajos, Szokolik Szabolcs, Taba Csaba, Tóth Zoltán, Szabó János és Kovács József. Az ottani helyszín a Hagyományok Háza.

Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban a Bodrogköz, a Nyírség, a Hajdúság, Szatmár férfitáncaiból kínál ízelítőt a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes, Derecskéről a Derecskei Szivárvány és Kikelet Táncegyüttes, a nyíregyházi Igrice és Ifjú Igrice Néptáncegyüttes, a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes, a Nyírség Up: Lókötő, Margaréta és Topogó Táncegyüttes, a nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a nyíregyházi Szabolcs Néptáncegyüttes, a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes, a Szikes Zenekar, a Bürkös Zenekar és a Lajtorjás Banda.

Székelyudvarhelyen a művelődési házban erdélyi verbunk táncokat ad elő az Udvarhely Néptáncműhely, Sára Ferenc és csoportja, a Pipacsok Néptáncegyüttes, Feketelaki Tibor és Székely Melinda, az Ördögborda Néptáncegyüttes, Farkas Csaba és Kásler Magdi, Kelemen Molnár János és András Lóránd. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
grohling

A miniszter egyelőre titkolózik az iskolákat szeptembertől érintő intézkedésekről

tornado
Frissítve

Tornádó csapott le Szlovákiában (VIDEÓ+GALÉRIA)

Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

ujszo

Erről ír a pénteki Új Szó:

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a "teljesen védettek" léphetnek be az országba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.