Fogdában zárult a premierbuli

Cannes. Rendőrségi fogdában töltötte a premierbuli éjsza-káját Cannes-ban Kristóf György rendező, akinek első játékfilmje képviseli Szlová-kiát a nemzetközi filmfesztivál programjának második legfontosabb versenyszek-ciójában.

Cannes. Rendőrségi fogdában töltötte a premierbuli éjsza-káját Cannes-ban Kristóf György rendező, akinek első játékfilmje képviseli Szlová-kiát a nemzetközi filmfesztivál programjának második legfontosabb versenyszek-ciójában. Az Out (Kihűlés) című film bemutatója hétfőn volt, a vetítést követő partin pedig, úgy tűnik, túlságosan vidáman ünnepelt a stáb.

Hétfőn délután nagy tapssal jutalmazta a 70. cannes-i fesztivál közönsége Kristóf György Out című filmjét, amelyet az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű válogatásban mutattak be. A szerzői filmek kategóriájának számító versenybe idén 18 alkotás kapott meghívást, köztük hat elsőfilm, de itt versenyez a 2008-ban Az osztály című filmjéért Arany Pálmát nyert Laurent Cantet legújabb alkotása is.

Íme, Közép-Európa

Kristóf György filmjének főhőse Ágoston, egy ötven év feletti szlovákiai magyar férfi, aki miután elvesztette hegesztői állását, családját hátrahagyva a lettországi Rigában vállal hajógyári munkát, és minden vágya, hogy a tengerből egy nagy halat kifogjon. A történet az ő kelet-európai útkeresésének és egzisztenciavesztésének története, abszurd humorral elmesélve. A szlovák–magyar–cseh– lett koprodukció főszereplője a budapesti Terhes Sándor, a filmben több hazai magyar színész is szerepel, például Bandor Éva és Bárdos Judit, akik szintén kiutaztak a Riviérára a hétfői premierre.

A rendező a bemutató után Cannes-ban elmondta: filmje személyes ihletésű, miután az édesapja többször kénytelen volt külföldön munkát vállalni. De azért is a szülei generációjáról szól a film, mert számukra a munkahely elvesztésének és a külföldi álláskeresésnek sokkal nagyobb a tétje Közép-Európában, mint a rendszerváltás után született mai fiatalságnak. A fiatal rendező a személyes érintettség mellett a társadalmi témák megfogalmazásában a közép-európai lét lényegének átadását is fontosnak tartja.

A rendező arra is felhívta a figyelmet, hogy a filmjét ugyanúgy magáénak érzi Magyarország, Szlovákia és Csehország, pedig az egészet Lettországban forgatta, többségében magyar alkotói gárdával, az utómunkát pedig Prágában csinálta. Mindez szerinte az ő közép-európai identitását mutatja. „Ez az én utamból következik, négy országban éltem eddig, nincs egy olyan város, amit most otthonomnak tudnék nevezni” – hangsúlyozta.

Jóllehet Kristóf György Prágában végezte a filmes iskolát, Enyedi Ildikót tartja mesterének, aki ugyan nem vette fel a budapesti Színművészeti Egyetemre, de a szárnyai alá vette, elvitte magával forgatásokra és az osztálya óráira is beengedte.

Egy nehéz éjszaka

A hétfő délutáni cannes-i bemutató után az Out stábja este egy tengerparti szórakozóhelyen, a Villa Schweppesben ünnepelt, ott történt az incidens, amely beárnyékolja a film fesztiválszereplését.

„A premier után végre úgy éreztem, megszűnt a nyomás és felszabadultan táncolhatok, ami valamiért sok volt a helyszínen dolgozó biztonságiaknak. Kivezettek arról a partiról, amelyen engem ünnepeltek, és amelynek megszervezése mellesleg 9 000 eurónkba került. Rendőrautóval szállítottak el engem, a segítségemre siető hangmérnököt és a film producerét. A dulakodás során a rendőrök eltörték a hangmérnök, Ján Richter kezét. A producerünk, Marek Urban még mindig a fogdában van, engem édesanyám közbenjárására engedtek ki” – számolt be a történtekről tegnap délelőtt Kristóf György, aki kiszabadulását követően e-mailben tájékoztatta az esetről Christian Jeune-t, a cannes-i filmfesztivál programigazgatóját, valamint a sajtót, így lapunkat is. A rendezőt tegnap sikertelenül próbáltuk meg telefonon elérni.

Abszurd pikareszk

Közben az első nemzetközi visszhangok is megjelentek az Out kapcsán. A tekintélyes amerikai Variety filmes szaklap online változata terjedelmes kritikában abszurd pikareszkként kategorizálta Kristóf György munkáját, hangsúlyozva, hogy a rendező a főszereplő karakterhez, Ágostonhoz (Terhes Sándor) hasonlóan magyar nemzetiségű szlovák állampolgár. A Variety kritikusa okosan stilizált epizódokból álló filmként jellemezte az Outot, kiemelve a remekül komponált látványt (például a filmben látható szűk terek kontrasztját Ágoston szabadságvágyával) és néhány vizuálisan erős jelenetet (a meztelen sörözést egy lettországi bárban, a főhős és egy Mikulás kinézetű, depressziós fazon dialógusát). Emellett a cseh új hullámra jellemző filmes látásmódot fedezte fel Kristóf György rendezésében. Az amerikai lap szakértője Terhes Sándor alakítását külön méltatta, kiemelve, hogy a színész a másik Cannes-ban versenyző magyar rendező, Mundruczó Kornél filmjeiben is gyakran felbukkan, illetve több új generációs magyar filmes is nagy előszeretettel foglalkoztatja.

Így látta Bárdos Judit

Az Out egyik női szereplője, Bárdos Judit is tagja volt a stábnak, amely a filmet elkísérte Cannes-ba. „Kivételes élmény részt venni a világ egyik legnagyobb presztízsű filmes ünnepén, és tapasztalni, milyen tökéletes a szervezése – mondta el kérdésünkre a színésznő. – Minden pontosan működik. Megadott koreográfia szerint zajlott az is, ahogy vasárnap felvonultunk a fesztivál vörös szőnyegén, rengeteg fotós előtt. Jegyet kaptunk a hivatalos program aznap esti vetítésére, a The Meyerowitz stories című amerikai filmre. A bemutató után viharos tapsot kaptak a megjelent főszereplők, Dustin Hoffman, Adam Sandler és Emma Thompson. Furcsán jó érzés volt látni testközelből, ahogy ezek a nagy sztárok is meghatódnak még az ilyen bensőséges fogadtatástól.”

Bárdos Judit elmondta, ennél is jobb volt átélni, amikor őket tapsolták meg. „Az Out bemutatója után hosszan zúgott a taps. Úgy éreztem, őszinte volt, és a filmünk valóban tetszett a közönségnek. Véleményeket még nem hallottam, én viszont nagyon szeretem ezt a filmet. Megnézem majd legközelebb is, egy következő premieren.”

Arról is beszélt Bárdos Judit, hogy kolléganőjével, Bandor Évával nagyon hamar távoztak a film ünnepléséről. Utaztak haza, mert tegnap előadásuk volt a Komáromi Jókai Színházban. „Reggel hatkor már kint kellett lennünk a reptéren. Mivel eljöttünk, nem tudom, mi történt a partin, én is csak az internetről értesültem az esetről.”

A színésznő elmondta, bizarr helyzetet tapasztalt a fesztivál helyszínén. „Egyrészt ott van a rengeteg turista, fényképezőgépekkel felszerelkezve lesik a hírességeket, hogy elkaphassanak egy-egy kivételes pillanatot. Keverednek velük a szmokingos úriemberek, a nagyestélyis hölgyek, akik vetítésre mennek. De jelen vannak ebben a kavarodásban a hajléktalanok is. Pár napra megőrül a város, és a központban a forgalmat is rendőrök irányítják. Szembetűnő, hogy szigorúak a biztonsági intézkedések, felfegyverkezett katonák és rendőrök járőröznek, rengeteg az ellenőrzés. ”

„Nagyon örülök, hogy Bandor Évával együtt ott voltunk a fesztiválon. Odajöttek hozzánk gratulálni szlovákiai és csehországi vendégek, akiket ismertem, vagy akik csak ott mutatkoztak be a helyszínen. Nagyon érdekesek ilyen helyen a találkozások. Terhes Sándor, az Out főszereplője mesélte, hogy Uma Thurman odalépett hozzá és gratulált neki. A szekció zsűrielnökeként nyilván már előbb megnézte a filmünket, és a szerep alapján megismerte őt. De nekem is van egy különös sztorim. Beültem a már említett amerikai film vetítésére, s mert volt negyed óra a kezdésig, kimentem a mosdóba, hogy egy kicsit felfrissítsem magam. Beléptem, s látom, jön velem szemben Charlotte Gainsbourg, a Nimfomániás főszereplője. Micsoda helyzet pont így összefutni ilyen kaliberű művésszel, akit szeretek és tisztelek, és azt tapasztalni, hogy igen, ő is csak ember” – tette hozzá Bárdos Judit. (MTI, juk, tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?