Fődíjas a Magyar szépség

Budapest. Gothár Péter Magyar szépség című filmje nyerte el a 34. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentum alkotások közül Almási Tamás Az út vége című munkáját találta a zsűri a fődíjra érdemesnek.

Az idei mustra nagyjátékfilmjeit szemléző zsűri rendezői látványdíját Grunwalsky Ferencnek ítélte a Táncalak című alkotásért. A legjobb elsőfilmes rendezésnek járó díjat Fazekas Csaba érdemelte ki a Boldog születésnapot! című filmért; a rendező első filmje a szemle legtöbb díjában, szám szerint hét elismerésben részesült.

A zsűri a Magyar Rendezők Céhe által Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díjat Fliegauf Benedeknek ítélte a Rengeteg című alkotásért.

Kollektív alkotói díjban részesítették a Jött egy busz című film alkotógárdáját: Schilling Árpádot, Török Ferencet, Bodó Viktort, Pálfi Györgyöt és Mundruczó Kornélt.

Operatőri díjat ítélt a játékfilmes zsűri Sas Tamásnak a Boldog születésnapot! című filmben nyújtott munkáért. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Szilágyi Andornak ítélte a grémium a Rózsa énekei című alkotásért. A legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat Dyga Zsombor és Lovas Balázs kapja a Tesó című film szövegkönyvéért.

A legjobb női színész díját Ónodi Eszternek ítélte a grémium a Boldog születésnapot! című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi színész díját Mucsi Zoltán érdemelte ki a Libiomfi című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi karakterszínész díját a zsűri Kovács Lajosnak adta a Bolondok éneke és a Rinaldó című filmben nyújtott alakításáért.

Női előadói különdíjban részesítette a zsűri Ladányi Andreát a Táncalak című filmben nyújtott kimagasló művészi teljesítményéért.

A legkiemelkedőbb produceri munkát két díjjal ismerte el a nagyjátékfilmes zsűri: a Kodak által felajánlott díjat Muhi András, a Rengeteg és a Libiomfi társproducere, a Filmjus által felajánlott díjat pedig Budai György, a Jött egy busz producere és a Libiomfi társproduce vehetti át.

A 34. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm kategóriájában a fődíjat Ujj Mészáros Károly érdemelte ki a Gumiember című filmért.

A kategória rendezői díját a kisjátékfilmek alkotói közül a Gránátok című film rendezőjének, Politzer Péternek ítélték oda. A kísérleti filmek alkotói közül megosztva részesült a rendezői díjban Kollányi Rita Ön dönt! című munkájáért és Groó Diana Tarka képzelet – Renoir álmai című filmjéért.

A dokumentumfilmes kategória rendezői díját Janisch Attila a Bozsik Yvette című portréfilmért és Surányi Judit, a Tiszta románc című alkotásért megosztva nyerte el. A történelmi kategória díját Pap Ágnes kapta, Fellebbezésnek helye nincs című munkájáért. Az ismeretterjesztő kategória díját Pataki Éva nyerte el Találkozás a végtelennel című alkotásáért. Az operatőri kategória díját Körtési Bélának ítélte meg a zsűri a Mikor szolgának telik esztendeje című filmért.

A nem fikciós filmek zsűrije Schiffer Pál emlékdíjban részesítette Ferenczi Gábort, A magyar buletin című filmért. A Duna Televízió különdíját két alkotás Ocsenás Tamás és Kremsier Edit közös munkája, a Pető András – Századfordító magyarok, valamint Janisch Attila Bozsik Yvette című portréfilmje kapta.

A zsűri Aranyolló díjat adott Barsi Bélának a Boldog születésnapot és a Jött egy busz című film vágásáért. Arany mikrofon díjjal jutalmazták Juhász Róbert a Boldogság színe, a Magyar szépség és a Tesó című filmek hangmérnöki munkájáért. A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját Fliegauf Benedek veheti át a Rengeteg című filmjéért.

A 34. Magyar Filmszemle köszönő oklevelét kapta David Stratton kritikus a magyar filmért kifejtett sokéves munkája elismeréseképpen. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyakkendő díját Horváth Ádám rendező vehette át.

A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi évben legnagyobb közönségsikert elért magyar film a Valami Amerika című alkotás rendező-producere Herendi Gábor és társproducere Kálomista Gábor veheti át. Az idei szemle közönségének – az interneten leadott szavazatok szerint – Fazekas Csaba Boldog születésnapot című filmje tetszett leginkább, így ez az alkotás nyerte el a Film.hu-díjat.

A diákzsűri a nagyjátékfilm kategóriában fődíjat szavazott meg Fazekas Csabának a Boldog születésnapot című alkotásáért, a különdíjat pedig Fliegauf Benedeknek ítélték, Rengeteg című filmjéért. Az elsőfilmes kategória fődíját szintén Fazekas Csabának ítélték, s a kategóriában különdíjat szavaztak meg Végh Zsoltnak és Kálmánczhelyi Zoltánnak a Libiomfi című alkotásukért. A kísérleti- és kisjátékfilm kategóriában fődíjra érdemesítették Fazakas Pétert Pockok című filmjéért. A kategória különdíját Groó Dianának ítélték a Tarka képzelet – Renoir álmai című munkájáért. A dokumentum kategória fődíját a diákzsűri is Almási Tamásnak ítélte oda Az út vége című filmjéért. A különdíjat Surányi Judit nyerte el a Tiszta románc című alkotás elkészítéséért. A 34. Magyar Filmszemle a díjátadást követően Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című alkotásával zárult az esti órákban.

A filmszemle programjában jelen volt a generációk nagy többsége, ezáltal sokfajta megközelítési szempont szerint tárulhatott fel a magyar valóság – vonta meg a mustra gyorsmérlegét Koltai Lajos operatőr, a szemletanács elnöke.

Dárday István, a dokumentumfilmes zsűri elnökének értékelése szerint zömében erős anyag került a bíráló bizottság elé, noha korszakos munka nem született.

Fekete Ibolya, a játékfilmes zsűri tagja értékelésében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy évek óta „hegymenetben” van a szakma, vagy legalábbis az alkotók úgy érzik. A szemlén vetített alkotásokból az, hogy merre tart a magyar film, nem határozható meg, de ez nem baj – tette hozzá. Mint mondta: legtöbbje azzal foglalkozik, hogy milyen közegben, és miként élünk.

A filmszemle után tartott sajtótájékoztatón közzétett statisztikai adatok szerint a leglátogatottabb játékfilmnek a Jött egy busz című film minősült 2716 nézővel, a Bánk bánt 2580-an, a Kelj fel komám, ne aludjál című filmet 2521 érdeklődő tekintette meg.

A dokumentumfilmek nézői sikerlistájának élén a Táncrend című film áll 451 nézővel, a Bozsik Yvette című alkotást 415-en, a Mami Blue-t 401-en látták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?