Román rendező filmje nyerte a fődíjat a Karlovy Varyban

Radu Jude
Karlovy Vary |

Radu Jude román rendező "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" című, a romániai holokauszt-tagadást támadó filmjének ítélték oda az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

 

A román, cseh, francia, bolgár és német koprodukcióban készült film a román hadsereg által a keleti fronton 1941-ben elkövetett etnikai vérengzést mutatja be, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a barbárság nem szükségszerű velejárója a brutális cselekményeknek, mivel egy lélek nélküli ember is képes ilyet elkövetni.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár, 12 film versengett.

A zsűri különdíját Ana Katz argentin rendező Sueno Florianopolis című filmje kapta, amely egy szétesőben lévő család vakációjának történetéről szól. Ugyanennek a filmnek ítélték oda a filmkritikusok nemzetközi díját (FIPRESCI). Mercedes Moran, a film színésznője nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat.

A legjobb színész díját Moshe Folkenfilk kapta Joseph Madmony izraeli rendező Redemption című filmjében nyújtott alakításáért.

 

Kapcsolódó cikkünk

A szombat este rendezett ünnepi zárógálán vette át Robert Pattinson brit színész, az Alkonyat-filmek sztárja a fesztivál elnökének díját.

A Kristályglóbusz-életműdíjat Barry Levinson amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer kapta idén, akit az Esőember című filmjéért 1988-ban Oscar-díjjal jutalmaztak.

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét is díjazta a zsűri, a produkció az East of the West versenyprogram zsűri díját nyerte el. A Virágvölgy világpremierje a hét elején volt az első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban. Tekintélyes külföldi filmkritikusok, többek között a Variety és a Screen International szerzői méltatták a magyar film frissességet, lendületét, a rendezést és a kiváló szereplőgárdát. Csuja László a Magyar Nemzeti Filmalap pályakezdő tehetségek támogatására létrehozott Inkubátor Programjában készítette el mozifilmjét Enyedi Ildikó mentorálásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?